Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Förskollärarstudenterna ska efter distansutbildning ut i barnverksamheten för fyra veckors VFU.
Förskollärarstudenterna ska efter distansutbildning ut i barnverksamheten för fyra veckors VFU.

Våra sociala kontakter utökas när rådet är att minska dem

Förskollärarstudenter ska ut i barnverksamheten mitt i pandemin.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Vi är en grupp förskollärarstudenter som tvivlar på lämpligheten i att Högskolan Borås nu på Måndag (9/11) skickar ut oss i barnverksamhet för fyra veckors sammanhängande VFU utan någon som helst lösning för pandemins problematik. Vi ifrågasätter detta på grund av den ökade smittspridningen samt de skärpta råden som vi alla har ansvar att följa. Om det gick att anpassa och ändra om i kursplanen i våras – så bör denna möjlighet rimligtvis finnas även nu, särskilt då smittspridningen beskrivs vara allvarligare nu samt restriktionerna betydligt hårdare. Anpassningar kan inte vara omöjliga, allas hälsa och säkerhet borde gå först.

Hur kan det anses lämpligt att studenter som haft en lång period av distansstudier nu ska öka sociala kontakter avsevärt i en tid då vi alla uppmanas (av bland annat Folkhälsomyndigheten) att minska våra sociala kontakter. Vi kommer träffa stora barngrupper , vårdnadshavare samt pedagoger. Sociala kontakter som annars inte uppstått, särskilt inte i en tid som denna.

Varbergs kommundirektör sa i intervjun under gårdagen (4/11-20) med HN att läget är allvarligare nu gällande smittspridningen och restriktionerna hårdare, hur kan det då anses lämpligt att skicka ut en mängd studenter i bland annat. Varbergs, Kungsbackas & Mölndals verksamheter när uppmaningen är att träffa så lite människor som möjligt under rådande omständigheter? Det beskrivs vara allas gemensamma ansvar att ta för att minska smittspridningen, varför gäller detta inte oss? Risken finns att vi ignorerar symptom då man helt enkelt är rädd att inte hinna ta igen eventuell frånvaro innan kursens slut. Riktlinjerna säger att vi som har barn måste ha dem hemma i minst sju dygn. Hur är tanken att vi ska klara av VFU och samtidigt följa samhällets riktlinjer för att minska smittspridningen? Vi anser att vi inte får svar på våra frågor eller blir bemötta utifrån vår oro, då lärare och rektorer skickar oss vidare och ingen har en konkret svar mer än – 100 procent närvaro, corona eller ej.

Studenter som vill ta ansvar