Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sverige har idag en läskris där var femte elev i årskurs fyra inte kan läsa ordentligt och små barns vardag domineras av olika typer av skärmar, skriver insändarskribenterna. Bild: Christine Olsson
Sverige har idag en läskris där var femte elev i årskurs fyra inte kan läsa ordentligt och små barns vardag domineras av olika typer av skärmar, skriver insändarskribenterna. Bild: Christine Olsson

Vår frihets- och kunskapsideologi föddes på 1700-talet

Sverige har i dag en läskris.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på ”Lever Liberalerna på 1700-talet?”

Vi liberaler värdesätter kunskap och bildning, eftersom kunskap öppnar dörrar och skapar möjligheter.

Sverige har idag en läskris där var femte elev i årskurs fyra inte kan läsa ordentligt och små barns vardag domineras av olika typer av skärmar. Liberalerna är Sveriges skolparti och vi sätter alltid skolan först.

Forskningen är väldigt tydlig med att barn lär sig läsa bättre med fysiska böcker och att skriva för hand förbättrar inlärningen. Av dessa anledningar är det för oss en självklarhet att satsa på böcker i skolan. En god läsförmåga är grunden för att lära sig andra ämnen som exempelvis historia, naturvetenskap, matematik, engelska och moderna språk.

Det är därför vi lägger om böckerna och skärmarnas roll i svensk skola. Förskolan behöver bli skärmfri. Våra yngsta barn ska i förskolan öva på lek, kreativitet, motorik och fysisk rörelse. I grundskolan blir böcker och penna grunden med skärmar som ett bra komplement. Särskilt i de lägre årskurserna är böcker huvudläromedlet.

Läsning med fysiska böcker och skrivning med penna har varit grunden i undervisningen under lång tid och forskningen visar på dess fördelar gentemot skärmarna. Vi förutsätter att lärare har utgångspunkten att bedriva undervisning enligt läroplanen som bygger på forskning och vetenskap. Signaturen FYYYYY kritiserar Liberalerna och regeringen men kommer inte med något eget förslag på hur vi ska bedriva undervisning som forskningen understödjer.

Nej, Liberalerna lever inte på 1700-talet. Vi är ett socialliberalt parti, visserligen med en lång historia, som år 2023 gör allt för att Varberg, Falkenberg, Sverige och Europa ska bli bättre för alla, inte minst våra barn. Vår liberala ideologi föddes i slutet av 1700-talet och har sedan dess sköljt över världen med frihet, demokrati och kunskap. Detta arbete kommer fortsätta även framöver och självklart sätter vi kunskapsskolan först, det är där allt börjar.

Filip Zackrisson (L)

ordförande utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden, Varberg

Marianne Nord Lyngdorf (L)

ledamot förskole- och grundskolenämnden, Varberg

Petra Hygrell (L)

ledamot i barn- och utbildningsnämnden, Falkenberg