Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Vi hoppas alla drar sitt strå till stacken och drar ner på flygandet, köper dyrare men snålare bil, återanvänder, snålar med duschen och äter mera grönt.  Bild: Terje, Pedersen
Vi hoppas alla drar sitt strå till stacken och drar ner på flygandet, köper dyrare men snålare bil, återanvänder, snålar med duschen och äter mera grönt. Bild: Terje, Pedersen

Vågar politikerna ta klimatsmarta beslut?

Lägg högre skatt på det som skadar klimatet.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

I dag talas det om miljö och klimat samtidigt som skatter och avgifter debatteras. Allt kostar pengar, så även bättre miljö och klimat. Vi hoppas alla drar sitt strå till stacken och drar ner på flygandet, köper dyrare men snålare bil, återanvänder, snålar med duschen och äter mera grönt. Allt och mycket därtill för att ge barn och barnbarn ett bättre klot att ärva.

Lägre skatter sägs vara bra, för då köper vi mer. Och då produceras det mer och tillväxten ökar. Den är en kassako för samhället och oss alla, så den får aldrig sina. Vi måste konsumera mera, några tar hem vinster och utdelningar för att kunna producera mera. Men hallå! Tillväxten bidrar väl då till sämre miljö och klimat genom mer utsläpp och mer slängt skräp!

Men tillväxten måste väl kunna bli smartare. Om allt som skadar miljön och klimatet får väldigt mycket högre skatt såväl i produktion som konsumtion och det som produceras på ett bra sätt får låg, nästan ingen skatt alls. Då blir ju allt, som är bättre för miljön, billigare och vi får fler kronor kvar i portmonnän. Och det som är dåligt för miljön blir så dyrt, att man kanske slutar att tillverka det.

En del kommuner vill höja den fasta delen av VA-taxan för att minska den rörliga, då man egentligen borde göra tvärtom.

Varför ska dricksvatten forsla bort alla våra fekalier? Varför inte fartbroms på bilar för att rädda klimat och människoliv?

Måste vi ha förpackningar till allting och måste vi hela hyllor med tio olika sorter av varje vara?

En mängd små och stora beslut behövs för att i nutid och för framtiden vända utvecklingen.

Men de är är obekväma och dom blir impopulära, inte minst för oss gräsrotsväljare, som blivit bortskämda av all tillväxt.

Har vi politiker som vågar ta såna beslut?

Alf Hjertström