Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hjärtan sattes upp på staketet sill synagogan i Göteborg efter attacken 2017. Bild: Nora Lorek/ TT
Hjärtan sattes upp på staketet sill synagogan i Göteborg efter attacken 2017. Bild: Nora Lorek/ TT

Våga säga ifrån mot rasistiska kommentarer

Du som medmänniska har ett ansvar.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

I dag badar vi i ett överflöd av främlingsfientlighet, rasism och nazism. Även om du inte vill inse detta faktum så ökar sympatierna för främlingsfientliga och rent av antisemitiska och rasistiska partier för var dag som går. Detta mycket tack vare internet och sociala medier som gjort det lättare att snabbt kunna dosera ut falsk information och propaganda. Även människors bristfälliga källkritik bidrar till detta och vi verkar bara bli allt mer blåögda.

De senaste åren har flyktingar från bland annat krigets Syrien vallfärdat till Europa. Detta har lett till en förändrad offentlig sfär där till exempel rasism låts forcera. Mentaliteten angående just rasism i samhället har därmed lett till ökade sympatier för främlingsfientliga partier runt om i Europa. Partier som grekiska Gyllene gryning och Jobbik i Ungern är konkreta exempel på partier som nått framgång via att hetsa mot minoriteter och flyktingar. Även islamofobiska och antisemitiska partier har växt sig allt starkare i till exempel Danmark och Frankrike. Vissa av dessa partier är nära relaterade till våldsamma grupper som sägs vilja ”bekämpa” oliktänkande. Alla dessa partier utgör inte bara en fara för de utsatta grupperna utan även för vår demokrati. Det krävs alltså en radikal förändring i politiken, även demokratin har sina gränser.

Vi alla bidrar till hatet i samhället, vi accepterar den där rasistiska Facebook-kommentaren i politiska forum och vi agerar inte om vi hör någon ropa glåpord efter till exempel en mörkhyad person på stan. Du som medmänniska har ett eget ansvar att markera vad du tycker är rätt och fel, så sluta vara som alla andra svenskar – våga göra din röst hörd. Även om det är en närstående som till exempel uttrycker sina rasistiska åsikter om hur nyanlända förstör Sverige så måste man våga säga ifrån och stå upp för det som är rätt. En person bidrar till en helhet och denna helhet är det som faktiskt drar ner samhället mot avgrunden. Så snälla våga konfrontera de subjektiva åsikterna, det enda som faktiskt skiljer oss människor åt är våra kulturer – skulle verkligen en kultur kunna avgöra ditt individuella värde?

Under flera tusen år har judar förföljts. Antisemitismen existerar än idag och bara ett tag innan detta skrivs attackerades en synagoga i USA, där gärningsmannen yttrade ”död åt alla judar” och sköt vilt omkring sig. Även i Sverige har antisemitiska dåd skett mot t.ex. synagogor och även moskéer. Enligt en studie som SvD publicerat upplever 9 av 10 judar i Europa att antisemitismen ökat de senaste fem åren – varför blundar vi för detta? Som sagt har även stödet för antisemitiska partier ökat och med dagens gammalmodiga mentalitet så ser framtiden mörk ut, det lär bli värre om vi inte agerar.

Trots allt vad historien innebär existerar gruppfientlighet alltså än idag och vi verkar inte förstå vikten av detta. Det hat som sprids mot till exempel nyanlända och muslimer idag kan jämföras med det hat som spreds mot judarna då och som sedan kom att lägga grunden till Förintelsen. Detta faktum är något vi inte får glömma eller bortse från och jag är säker på att alla som läser denna artikel vill undvika att en liknande händelse som Förintelsen sker igen. Vi måste därmed lära av historien och acceptera varandra oavsett kön, etnicitet, religon eller sexuell läggning, alla som fått offra livet på grund av hat (såsom Förintelsens offer) ska inte ha fått dö förgäves. Detta borde vara en självklarhet, så låt det bli en. Är verkligen acceptans gentemot varandra så mycket begärt?

Jessica Lindberg