Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Glommens hamn
Glommens hamn

Värna strandskyddet i höstens val

Att ge kommunerna rätten att självständigt besluta om undantag från strandskyddet var inte så lyckat.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

De borgerliga allianspartierna har redan försämrat strandskyddslagstiftningen genom beslut som drivits igenom när de tidigare suttit i regeringsställning. Att ge kommunerna rätten att självständigt besluta om undantag från strandskyddet var inte så lyckat. En rapport från Naturvårdsverket, som presenterades 2013, visade att kommunerna misskötte sitt utökade ansvar. Endast 15 procent av de undersökta dispensbesluten var fullt lagliga, enligt rapporten.

Men det är uppenbarligen inget som bekymrar den borgerliga alliansen, som nu vill gå ännu längre. Framför allt är det Centerpartiet som driver på inför höstens val och deklarerar att partiet vill genomföra ytterligare försämringar. I en debattartikel i Hallands Nyheter den 13 juni skriver några företrädare för Centern att de vill ta bort det generella strandskyddet och ersätta det med en grundregel som tillåter byggnation alldeles intill sjöar, åar och andra vattendrag. Strandskyddet ska enligt Centerns förslag bara finnas kvar i områden som kommunerna får uppgiften att peka ut.

Förslaget är mycket oroande eftersom det i praktiken kommer att avskaffa en lagstiftning som skyddar värdefull natur och dessutom värnar det rörliga friluftslivet. Får Centerpartiet som det vill kommer enskilda markägare att kunna bebygga och privatisera attraktiva strandnära områden som idag är tillgängliga i enlighet med allemansrätten.

Att bevara strandskyddslagstiftningen ligger alltså både i naturens och i allmänhetens intresse. Den har också en stark folklig förankring. Enligt en enkätundersökning som Naturskyddsföreningen gjorde 2008 ansåg 74 procent av befolkningen att det är dåligt eller mycket dåligt att försvaga strandskyddet.

Jag tror inte att det svenska folket har ändrat inställning sedan dess. Jag är rätt övertygad om att även landsbygdens folk, som Centern påstår sig företräda, ställer sig bakom strandskyddslagstiftningen. De vill knappast att deras möjligheter att njuta av vacker natur ska inskränkas av markägare som vill tjäna pengar på att sälja tomter i strandnära lägen.

Centern hävdar att uppluckringen av strandskyddet är viktig för att utveckla företagsamhet och boende på landsbygden. Det argumentet håller inte. Landsbygdens folk och företagare är precis som alla andra invånare i Sverige beroende av bra service i form av skolor, sjukvård, äldreomsorg och kollektivtrafik. Deras möjligheter att bo kvar är knappast beroende av att strandskyddslagstiftningen försvinner.

Alla vi som värnar om naturintressen och rörligt friluftsliv bör undvika att i höstens val lägga våra röster på Centern eller något av de andra borgerliga partierna som vill försämra strandskyddet.

Anders Klasson, Glommen