Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

STOCKHOLM 20190524Greta Thunberg som Pippi Långstrump på ett plaka vid demonstrationen Global Strike for Future i Kungsträdgården i Stockholm. Bild: Janerik Henriksson/TT
STOCKHOLM 20190524Greta Thunberg som Pippi Långstrump på ett plaka vid demonstrationen Global Strike for Future i Kungsträdgården i Stockholm. Bild: Janerik Henriksson/TT

Världens starkaste flicka

Greta Thunberg lika beundrad som Pippi – men hon finns på riktigt.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

När jag läser om hur Greta Thunberg erövrar det ena priset efter det andra för sitt klimat engagemang, nu senast från Amnesty, kommer jag att tänka på böckerna om Pippi Långstrump av Astrid Lindgren. Pippi Långstrump har roat barn i många länder.

Pippi Långstrump är översatt till 76 språk (2018). Pippi Långstrump är världens starkaste flicka. Det finns många exempel på hur stark hon är och hur hon protesterar mot vuxensamhället.

Greta 16 år har med sitt engagemang för klimatet fångat upp den unga generationen i stora delar av världen för att protestera mot vuxenvärldens till synes ringa engagemang för klimatet. Det Greta säger är att vi skall lyssna till forskningen och påpekar det om och om igen.

Alla som hört och berörts av Gretas klimatengagemang kommer att minnas det på samma sätt som alla vi som läst böckerna om Pippi Långstrump och skrattat, beundrat och älskat Pippi.

Greta är till skillnad från Pippi Långstrump på riktigt och hennes klimatengagemang är på riktigt och måste tas på allvar. Den vuxna generationen måste inse att de har ansvaret för klimatet.

Marianne Johansson (S)

Varberg