Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det palestinska folket kan inte göras kollektivt ansvariga för Hamas illdåd, skriver Björn Abelli (V)
Det palestinska folket kan inte göras kollektivt ansvariga för Hamas illdåd, skriver Björn Abelli (V)

Vänsterpartiet stödjer varken terrororganisationer eller förtryckarregimer

Det palestinska folket kan inte göras kollektivt ansvariga för Hamas illdåd.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på ”Bisarrt agerande av Vänsterpartiet i Gaza-konflikten”

Det är aldrig acceptabelt att attackera oskyldiga civila. Det var därför Vänsterpartiet starkt fördömde Hamas terroranfall på Israel. Oskyldiga israeliska ungdomar och barn mördades och tillfångatogs. Förtvivlade mammor och pappor har utsatts för en outhärdlig smärta. Hamas måste omedelbart släppa de som fortfarande hålls gisslan.

Detta var samtliga riksdagspartier överens om, men vissa partiers företrädare har använt frågan för att avhumanisera palestinier. Bland annat önskade Justitieutskottets ordförande Richard Jomshof (SD) ”Good Hunting” till Israels soldater i sociala medier.

Nu ser vi hur Israel bombar Gaza urskillningslöst. Palestinska mammor får begrava sina barn och Läkare utan gränser slår larm om att man tvingas utföra amputationer på barn utan smärtlindring. Människor kvävs till döds under rasmassorna.

Det palestinska folket kan inte göras kollektivt ansvariga för Hamas illdåd. Att attackera oskyldiga civila är krigsbrott. Att svälta ut en civilbefolkning är krigsbrott. Att anfalla civila i flyktingläger eller sjukvårdspersonal är krigsbrott.

SD påstår nu grundlöst att Vänsterpartiet har gett pengar till partiet DFLP. Vår biståndsorganisation, Vänsterns internationella forum, stöttade tidigare ett jämställdhetsprojekt på Västbanken, som syftade till att stärka unga kvinnor och mänskliga rättigheter och avslutades 2022. Några ungdomar från DFLP deltog i projektet, men inga pengar har förts över till partiet DFLP. Allt har skett öppet och enligt gällande SIDA-regler. Projektet genomfördes i samarbete med Danmark och den danska motsvarigheten till SIDA är tydliga med att det inte finns några som helst tecken på att biståndsmedel gått till annat än vad som varit avsikten.

Vänsterpartiet är glasklara med att alla måste följa internationell rätt och att attacker mot civila aldrig kan ursäktas. Israeliska barn och palestinska barn är lika mycket värda. Det borde alla partier vara tydliga med.

Björn Abelli (V)

distriktsordförande Vänsterpartiet Halland

LÄS OCKSÅ: Bisarrt agerande av Vänsterpartiet i Gaza-konflikten