Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Många studenter har, av vitt skilda skäl, inte möjlighet att studera i annan form än just på distans. Bild: ANDERS WIKLUND / TT
Många studenter har, av vitt skilda skäl, inte möjlighet att studera i annan form än just på distans. Bild: ANDERS WIKLUND / TT

Vägen till examen blockeras

Lägg inte ned distansutbildningen mitt i studierna.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Inför höstterminen 2019 har Högskolan i Kristianstad (HKR) beslutat att pausa kursen Kriminologi III på distans. Orsaken till åtgärden sägs vara ekonomiska besparingskrav, men som student undrar man hur väl dessa besparingar egentligen slår ut.

HKR har erbjudit möjligheten att studera kriminologi på halvfart på distans med formen av tre delkurser om vardera 30 hp. Tillsammans kan dessa kurser utgöra basen för en kandidatexamen i ämnet. De studenter som nu läser den andra delkursen kommer till hösten finna vägen till examen blockerad. Något alternativ till den tredje delkursen, som också involverar en examensuppsats motsvarande 15 hp, ges inte heller på något annat lärosäte i landet.

Från högskolan har vi fått beskedet att delkurs tre troligen kommer ges igen till hösten 2020, men för den som väntar på examen för att ta steget ut i yrkeslivet är den väntan alltför lång. Väntan drabbar studenter som redan investerat två år av studier på hel- eller deltid, och ett stort engagemang i sin utbildning. Många studenter har, av vitt skilda skäl, inte möjlighet att studera i annan form än just på distans; en studieform som nu missgynnas betänkligt. Flera av dessa studenter kan nu stå utan både examen och ekonomisk utkomst till hösten. I ett större perspektiv undrar man naturligtvis hur samhällsekonomiskt detta är, i en situation där efterfrågan på kriminologisk kompetens dessutom ser ut att öka.

Om man nödvändigtvis måste pausa en delkurs av besparingsskäl förefaller det rimligare att pausa den första, vars studenter ju har ett större utbud av alternativ tillbuds och inte lagt ner tid, kraft och resurser på en utbildning som nu hamnat i malpåse.

Oroliga studenter