Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En förbindelse som ska finnas i uppåt 100 år måste få kosta vid anläggandet, skriver debattören. Bild: Janerik Henriksson/TT
En förbindelse som ska finnas i uppåt 100 år måste få kosta vid anläggandet, skriver debattören. Bild: Janerik Henriksson/TT

Utbyggd infrastruktur är inget problem om det gör på ett bra sätt

Harsprångsledningen genom Halland har väckt diskussioner.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Replik till Brodin, Söder och Börjesson

En del av insändaren tar upp elnätet. Man skriver om både stamnät och elnät. För den inte så insatte bör det klargöras att stamnätet är Svenska Kraftnäts ansvar på spänningar från 220 kV till och med 400 kV. Sen finns ett antal aktörer som hanterar region- och lokalnät.

Debattörerna hävdar att utbyggnadstakten av stamnätet går för sakta. Ja det kan man tycka men det finns anledningar. En är att Svenska Kraftnät, SvK, har ett sätt att bemöta markägare, kommuner och andra berörda som inte kan kallas god myndighetsutövning.

De gröna näringarna har inga problem med utbyggd infrastruktur om det gör på ett bra sätt. Även om det står vackert om dialog på hemsidan upplever de flesta som haft med SvK att göra att det inte stämmer. Och att använda sig av gammal lagstiftning från början av 1900-talet borde den lagstiftande församlingen göra något åt.

Den så kallade Harsprångsledningen ska renoveras genom bland annat Halland. De torde inte vara okänt att markägarna är upprörda och att kommunledningarna engagerat sig. En gammal ledning som behöver förbättras, ingen diskussion. Men varför inte ta ett helhetsgrepp för hela sträckan Trollhättan-Malmö och jobba fram ett kabelförslag som följer övrig infrastruktur?

En förbindelse som ska finnas i uppåt 100 år måste få kosta vid anläggandet. Det är god boendemiljö, möjlighet till kommunal utveckling och estetiska värden som inte förstörs då. Och inte minst behålls skogen som i sin tur binder kol och sen blir virke och fiber till kläder med mera. Samt stora exportintäkter till landet.

Det behövs konstruktivt samarbete för att minimera intrånget av ledningar och då förkortas tillståndsprocessen.

Lantbrukarnas Riksförbund i Varberg

genom Karl Anders Hansson, Kungsäter