Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

20200611 TrollhättanBild på visselpipa och studentmössa under student . Pipa vissla Bild: Christian Flodin

Utbildning ska leda till jobb – inte arbetslöshet

Kopplingen mellan studier och arbetsmarknad måste bli bättre.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Under 2019 tog 78 procent av gymnasietreorna examen i Halland. Även om den siffran är lite högre jämfört med samma siffra nationellt, 76,6, innebär det fortfarande att det var 22 procent av studenterna som inte fick sjunga om sina lyckliga dagar, som inte gick ut gymnasiet med en examen. Det är lite mer än var femte elev.

Varje människa har olika förutsättningar att nå sina drömmar och mål, och där spelar skolan en viktig roll. Vi behöver en skola där varje elev får förutsättningar att lyckas. Svensk gymnasieutbildning ska leda till arbete eller vidare utbildning. Oavsett var du bor i Halland eller vilken bakgrund du har ska du som elev kunna få en bra utbildning som även gör dig redo att etablerar dig på arbetsmarknaden.

Under 2020 och med covid-19 har många ungdomars sommarjobb och jobbplaner efter studenten grusats och ungdomsarbetslösheten bara ökar. Och enligt Arbetsförmedlingens prognos kommer det fortsätta öka fram till februari, då det beräknas vara 95 000 arbetslösa ungdomar. Under finanskrisen 2008 var det 100 000.

Vi måste se till att unga får möjlighet att jobba efter sin utbildning. Kopplingen mellan studier och arbetsmarknaden måste bli ännu bättre. Det ska inte spela någon roll om du läser ett teoretiskt eller praktiskt program. Idag står många branscher utan arbetskraft samtidigt som klassrummen på yrkesprogrammen alltför ofta gapar halvtomma. Vi måste höja statusen på yrkesprogrammen, bland annat genom att se till att de håller hög kvalitet och utformas tillsammans med företagen.

Centerpartiet har satsat hårt på utbildning i spåren av corona, tillsammans med Liberalerna och regeringen. Redan i höst skapas fler än 5 000 nya utbildningsplatser på Yrkeshögskolan. Utbildning spelar en avgörande roll i en kris eller vid en djup lågkonjunktur. Det gör människor bättre rustade när ekonomin väl vänder. Och för att fler ska kunna komma tillbaka till jobb och egen försörjning efter krisen är det viktigt med både korta och långa utbildningar inom yrkeshögskola.

Utbildning ska leda till jobb, därför måste skolan samverka mer med samhället och näringslivet. Genom mer och tydligare samarbete genom hela skolgången kan både de teoretiska och praktiska utbildningarna anpassas mer för arbetsmarknaden och fler unga kan få sitt första jobb.

Henrik Oretorp, ordförande Centerpartiet Halland

Angeline Eriksson, ordförande Centerpartiets Ungdomsförbund Halland