Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Ett återkommande och centralt tema i Walter Dicksons böcker är emigrationen till Amerika. (Bilden är från 1887. Olof Olsson med familj från Nerikes Kil har slagit ner sina bopålar i Rush City, Minnesota.) Bild: PrB / TT
Ett återkommande och centralt tema i Walter Dicksons böcker är emigrationen till Amerika. (Bilden är från 1887. Olof Olsson med familj från Nerikes Kil har slagit ner sina bopålar i Rush City, Minnesota.) Bild: PrB / TT

Uppmärksamma Walter Dickson

Falkenbergs kommun borde namnge en mötesplats efter honom.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Walter Dickson föddes 1916 i New Haven, Connecticut, USA. Fadern var byggmästare. Familjen återvände till Sverige 1921 och bosatte sig i Vinberg utanför Falkenberg. Från 1943 var han verksam som litteraturrecensent i Ny Tid. Hans litterära verk, ett drygt 30 tal, sträcker sig från USA över Atlanten till Sverige, Halland, Falkenberg och Vinberg. Ett återkommande tema i Walter Dicksons böcker är emigrationen till Amerika. Kärleken till hembygden gestaltar han genom sin poetiska ådra i t.ex. Solgömma, Solaglaning och Folkaflora.

Litteraturkritiker har jämfört Walter Dicksons emigrantskildringar med Vilhelm Mobergs. Så här skriver Artur Lundkvist ”medan Moberg är realismens skildrare av emigrantlivets stora skeenden, skapar Walter Dickson den inre upplevelsens realism.

I en tid som dessa är det värt att understryka att Walter Dickson stod alltid på den ”lilla människans sida”; arbetare och utsatta människor i kampen mot förtryck, maktmissbruk och rasism. Han är en viktig skildrare av den svenska arbetarrörelsen. Artur Lundkvist skrev om ”Skallgång” som kom ut 1946 att det var den första moderna svenska bonderomanen. Här möts folkrörelsernas två huvudvägar; arbetarnas och småböndernas.

”Ingen är profet i sin egen hemstad”, ja så heter det. Walter Dickson är en erkänt stor författare i Sverige. Vi anser inte att Walter Dickson har fått det erkännande och den uppmärksamhet han förtjänar i Falkenbergs kommun.

Vad kan vara lämpligare än att Walter Dickson får en allmän mötesplats uppkallad efter sig gärna i anslutning till Falkenbergs Kunskaps- och kulturcentrum Argus.

Per Sjövall

Göran Jönsson

Sven Sjöholm