Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det är samhällsekonomiskt vansinne att skicka iväg ung arbetskraft efter att vi satsat på dem under fyra långa år, skriver insändarskribenten. Bild: Michael Probst
Det är samhällsekonomiskt vansinne att skicka iväg ung arbetskraft efter att vi satsat på dem under fyra långa år, skriver insändarskribenten. Bild: Michael Probst

Tyvärr har Sverige inte alltid stått upp för asylrätten

Det finns ett mönster i Migrationsverkets behandling av ensamkommande.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

till ”Lennart

Jag hade verkligen önskat att du hade rätt, Lennart, när du svarar att Sverige alltid har stått upp för asylrätten. Tänk om vi kunde leva upp till de konventioner vi faktiskt ratificeras. Tyvärr är det inte så i verkligheten.

Det finns ett mönster i Migrationsverkets behandling av de ensamkommande, genom att medvetet misstänkliggöra, förvanska, feltolka. Barns berättelser inte tas på allvar, deras ord förminskas, frågor som kunde utrett eventuella missförstånd har inte ställts.

Det är inte bara jag som påstår detta. Det finns mycket väldokumenterat i den nyss släppta boken ”Dom som stod kvar”, av Thord Eriksson. En positiv bok om ensamkommande och om den kraft som finns i samhället, och om de över 100 000 som har engagerat sig för dem. Men också om den ovärdiga och skandalösa behandlingen från Migrationsverket, som t.ex den blinde pojken Esmat som skulle utvisas. Då kunde man även utvisa hans yngre bror, eftersom det då ”fanns ett ordnat mottagande”, i form av den blinde storebrodern, han som lillebror alltid tagit hand om. När storebror då tog sitt eget liv istället för att utvisas, fick lillebror stanna.

Det är gott om liknande exempel i boken, som visar på felaktiga bedömningar.

Gymnasielagen som du är så kritisk mot har dock lett till att en del av ungdomarna fått stanna. Jag är också kritisk till lagen, men jag menar dels att det är samhällsekonomiskt vansinne att skicka iväg ung arbetskraft efter att vi satsat på dem under fyra långa år, men framför allt för att de hade asylskäl när de kom och därför borde ha fått stanna. Istället bryter vi mot de lagar konventioner vi så stolt skrivit under.

Låt oss alltså värna asylrätten! Det fanns en anledning till att man samlades på hela 77 platser i Sverige den 24/11 för att uppmärksamma att så inte sker i dag.

Du som håller med om att rätten till asyl är viktig, berätta det för din lokale politiker. För det behövs i dag.

Björn Mellquist