Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det finns de som behöver ta sig fram snabbt mellan centrum och Apelviken, men majoriteten vill nog vara där av samma orsaker som de som promenerar: att njuta av vyerna, menar insändarskribenten. Bild: Daniel Molund
Det finns de som behöver ta sig fram snabbt mellan centrum och Apelviken, men majoriteten vill nog vara där av samma orsaker som de som promenerar: att njuta av vyerna, menar insändarskribenten. Bild: Daniel Molund

Tvinga inte bort cyklisterna från Strandpromenaden

Även cyklister vill njuta av vyerna.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Så kommer de första tecknen på det jag länge befarat: att cyklister kan riskera att tvingas bort från Strandpromenaden. Förstå mig rätt. Jag är den förste att erkänna att de senaste åren inneburit ökad trängsel på Strandpromenaden, och att friktion och frustration blir följden.

De av så många hyllade målade fotstegen, som efterlevs relativt väl av fotgängare, är en del i detta. Numera är det vanligt att sällskap om tre-fyra personer i bredd i respektive riktning blockerar hela banans bredd.

Och det är så många sällskap att man som cyklist mer eller mindre permanent tvingas hålla sig på vänster sida av banan, ja tills man kommer ikapp ett annat sällskap då. Var det meningen att införa vänstertrafik även för cyklister?

Jag har hela tiden hävdat att det enda rimliga är att det tillgängliga utrymmet avdelas med en heldragen linje mellan fotgängare och cyklister.

En del, som i all välmening vill flytta cyklisterna till en bana där högre hastighet kan hållas, kan ha missförstått saker. Det finns de som behöver ta sig fram snabbt mellan centrum och Apelviken, men majoriteten vill nog vara där av samma orsaker som de som promenerar: att njuta av vyerna. Att då bli förvisad till en bitvis steril raksträcka mellan höga stenväggar är fel beslut. Det blir uppenbart om man i ett tankeexperiment vänder på steken och föreslår att "Strandpromenaden" nu ska gå via banvallen, och cyklisterna ha kvar nuvarande sträckning.

Misstänker att ett cykelstråk där kommer att kosta alldeles för mycket med tanke på att så få nog vill ta den vägen: I stort sett endast boende på Kurortsområdet och nedre delarna av Apelviken som snabbt och lite mer väderskyddat vill jobbpendla till centrum kommer att ha verklig glädje av banan. Och det skulle förvåna mig om dessa uppgår till ens 20 personer.

Inte heller jag vill ha bilväg på banvallen, men ett avlastande cykelstråk där får inte tas som ursäkt för att försvåra eller förbjuda cykling på nuvarande sträckning.

Lars