Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bild: Erik Mårtensson/TT

Tumma inte på medborgarskapet

Barn skuldbeläggs för vad deras föräldrar gjort.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Danska medborgare som varit aktiva i terrororganisationen IS och fått barn under tiden som de vistats i Syrien kommer inte få föra det danska medborgarskapet vidare. Barnet får alltså inte danskt medborgarskap.

Medborgarskap är den stats och folkrättsliga relationen mellan stat och individ. Medborgarskap i Sverige får alla barn automatiskt om deras föräldrar är svenska medborgare eller om fadern är svensk medborgare. Man kan även söka medborgarskap i Sverige.

Så har man också haft det i Danmark tidigare. Men det skall ändras så att barn födda utomlands inte har rätt till sina föräldrars danska medborgarskap på grund av deras föräldrars deltagande i terrororganisationen IS avskyvärda illdåd. Barnen skuldbeläggs för vad deras föräldrar gjort sig skyldiga till. Skrämmande och orimligt.

Eftersom medborgarskapet är en relation mellan en stat och en individ fråntas individen, i detta fall barnet, sina rättigheter. Sambandet stat och individ gäller inte. Denna lag omfattar de danska medborgare som även har ett annat medborgarskap.

Genom att tumma på medborgarskapet, sambandet mellan stat och individ när det gäller barn, är steget inte långt från att medborgarskapet hanteras lite hur som helst och kan drabba andra grupper och individer som man inte vill veta av.

Man kan undra vart Danmark är på väg.

Marianne Johansson (S)

Varberg