Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det är mycket elenergi som Ringhals två reaktorer producerar och som inom de närmaste åren behöver ersättas, skriver insändarskribenten. Bild: Annika Karlbom
Det är mycket elenergi som Ringhals två reaktorer producerar och som inom de närmaste åren behöver ersättas, skriver insändarskribenten. Bild: Annika Karlbom

Trist att Ringhals förtidsstänger två reaktorer

Tyvärr har vårt elsystem krackelerat.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Som många andra påpekat, har kärnkraften och vattenkraften tjänat Sverige väl i 50 år. Det har gett Sverige unika möjligheter att ha en stabil och billig elproduktion och numera som det även påpekas, en fossilfri el-energi.

Dessutom har de båda energislagen kompletterat varandra. Mycket pengar har ”plöjts ned” för att få hela elförsörjningssystemet att hänga ihop. Statliga Vattenfalls uppgift var från början att producera billig energi åt svensk industri vilket har även gynnat vårt välstånd.

Tyvärr har vårt elsystem krackelerat. Det började med att S stiftade lag om att Sverige ej fick forska och utveckla ny kärnkraft. Sedan togs lagar via bl a S att brandskatta kärnkraften till förmån för subventioner för vindkraften. Nu har S med flera partier ändrat sin syn på att vilja investera i kärnkraften och menar tydligen att den inte skall längre ses som en infrastruktur liksom vägare och järnvägar.

Visst, vi kan hoppas på att det ligger en ny energiframtid bakom hörnet. Vi kan hoppas på solenergi, ännu mer vindkraft och snålare utnyttjande av elenergin. Men det är mycket elenergi som Ringhals två reaktorer producerar och som inom de närmaste åren behöver ersättas samt att även att hantera effektproblemen. Om kunderna efterfrågar mer effekt än vad nätet kan leverera så måste någon del, region eller stad, kopplas bort för att uppnå balans. Och som sagt var, vi har byggt elförsörjningssystemet utifrån kärnkraft och vattenkraft.

Hur skall vi hantera detta nu?

Bengt Åke Salsgård