Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tips från coachen lägger skulden på fel ställe

Tänk om man verkligen har för mycket att göra.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

En hastig blick på Kvällsblaskans sajt och jag upptäcker ännu en artikel som vänder sig till dig som känner dig stressad på jobbet. En så kallad stresscoach ger tips om hur du ska bära dig åt om du är drabbad.

Sådana här artiklar brukar ha två saker gemensamma, och det gäller även denna: 1: De lägger stress-skulden på dig, inte på arbetsplatsen och arbetsgivaren. Stressar du så är det du som gör fel, helt enkelt. 2: De vänder sig, outtalat, bara till folk som jobbar på kontor.

Vad är det då för knep som stresscoachen bjuder på denna gång? Jo – jag lovar att jag inte skojar nu: Du ska släppa allt vad jobb och skärmar heter i fem minuter mitt på dagen, helst varje dag!

Fem minuter??? Helst varje dag??? Åhå, ska man inte äta lunch också någon gång ibland? Förutsätter stresscoachen kanske att du äter vid skrivbordet och tar med dig datorn när du går på toaletten? Jobbar du på en sådan arbetsplats är det ingen stresscoach du behöver, utan en inspektör från Arbetsmiljöverket.

Ett annat tips från coachen är att skriva en att göra-lista över allt du tycker att du behöver uträtta under dagen, veckan eller månaden, och sedan bara göra en tredjedel av det du skrivit upp.

Aha. Men det måste vara svårt för en sjuksköterska att välja vilka 33 procent av avdelningens patienter som ska få sin medicin, tänker jag. Eller vilka hushåll som ska få sina sopor hämtade om man är renhållningsarbetare – tar man vart tredje hus då? Eller var tredje gata kanske? Låter man två av tre boende ligga med orena blöjor om man är stressad i jobbet som undersköterska på äldreboendet? Eller byter man kanske alla blöjor men struntar i att servera lunch och att hjälpa till med duschen? Nej, att man skulle kunna jobba med något annat än datorer finns nog inte i stresscoachens eller journalistens föreställningsvärld.

Ja, och så får vi naturligtvis en av alla dessa andningsövningar av coachen. Om du trodde att det där med andning sköter sig själv om man inte är lungsjuk, så trodde du fel. Enligt just den här coachen så ska du andas in och räkna till fyra. Sedan när du andas ut ska du räkna till sex eller åtta. På det viset skickar du signaler till hjärnan att du är lugn, nämligen. Jag vet inte hur många varianter på andning olika stresscoacher har kommit på. Och det brukar handla om att lura sig själv att man är lugn.

Men om man inte går på det då? Om man verkligen har för mycket att göra? Det är ju faktiskt det som brukar vara orsaken till att man är stressad på jobbet. Eller också kan det vara så att arbetsgivaren inte har gett dig tillräcklig utbildning för dina uppgifter vid till exempel en omorganisation. Tillåt mig, för tillfället självutnämnd stresscoach, att komma med tre mycket bättre tips än de ovan nämnda:

1: Har du för mycket att göra så gå till chefen och säg att du har för mycket att göra.

2. Om inte det hjälper: Gå till facket och säg att du har för mycket att göra.

3. Om inte det heller hjälper: Sök genast nytt jobb! När du är utbränd lär du inte orka ta några sådana initiativ.