Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Ann-Charlotte Stenkil (M), Christofer Bergenblock (C) och Jana Nilsson (S). Bild: Annika Karlbom
Ann-Charlotte Stenkil (M), Christofer Bergenblock (C) och Jana Nilsson (S). Bild: Annika Karlbom

Tillsammans stöttar vi näringslivet

En svår och ovanlig situation.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Varberg befinner sig just nu i en svår och ovanlig situation på grund av den pågående pandemin. Influensan sätter vår egen organisation under stort tryck och ett stort arbete görs för att upprätthålla våra verksamheter. Det är dock inte bara kommunen som har tuffa tider, utan även näringslivet går just nu igenom en stålbad.

Under den gångna veckan har vi ifrån politiken haft två träffar med företrädare från näringslivet, dels med representanter för näringslivsföreningarna, dels med vd:arna till de största företagen i kommunen. Bilden som gavs var tydlig om att det är många företag som har det svårt till följd av den pågående pandemin och att all hjälp är välkommen.

Ifrån näringslivet var man också tydlig med att berömma kommunen för det lugna och metodiska arbete som hittills bedrivits för att upprätthålla de egna verksamheterna. Flera exempel gavs också på hur olika företag drar sitt strå till stacken och hjälper till i den uppkomna situationen, till exempel genom speciella öppettider för utsatta grupper eller genom att bistå kommunen med förnödenheter som vi har behov av.

Flera beslut har redan fattat i bred samverkan i riksdag och regering med insatser som ska stötta Sveriges företag. Även ifrån kommunen tar vi nu initiativ till att titta på vad som kan göras för att stötta företagen på kort och lång sikt. Vissa saker kan vi göra redan nu och vissa måste vi titta lite noggrannare på innan vi beslutar om dem.

Restauranger och caféer kommer kunna öppna upp sina uteserveringar redan nu för att på så sätt tidigarelägga säsongen något. Butiker och verksamheter tillåts flytta ut från sina lokaler för att kunna möta kunden utomhus på gatan fram till 30 april i första läget. Vi kommer även att titta på möjligheten till anstånd med betalningar av hyror och avgifter.

Vi kommer i möjligaste mån omboka konferenser och möten istället för att avboka dem, samt förlägga så mycket som möjligt till de anläggningar som finns inom kommunen. Detta vill vi även uppmana andra aktörer att göra.

Genom Näringslivs- och destinationskontoret, NOD, kommer vi att bistå med råd och information kring vilken hjälp man kan få både ifrån staten och kommunen i den uppkomna situationen. NOD finns alltid som ett stöd för vårt lokala näringsliv i hela kommunen.

Vi vill samtidigt uppmana allmänheten att fortsätta gynna det lokala näringslivet, vilket kan göras på många sätt. Förutom att handla på vanligt sätt, så kan man köpa presentkort, beställa hem varor till dörren och nyttja take away-möjligheten. Det finns många sätt att stötta de lokala företagen.

Varbergs kommun har tillsammans med näringslivet tagit fram parollen ”Vi är Varberg” och den har aldrig varit så viktig som nu. Kommunen, näringslivet och invånarna är helt beroende av varandra och vi måste därför kroka arm för att hjälpa varandra genom krisen.

Ann-Charlotte Stenkil (M)

Kommunstyrelsens ordförande

Christofer Bergenblock (C)

Kommunstyrelsens 1:e vice ordförande

Jana Nilsson (S)

Kommunstyrelsens 2:e vice ordförande