Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Kvarnliden

Tillräcklig förändring med Mästaren

Parkeringen intill ett landmärke, gamla Rosenfredskolan, blir en förtätning för mycket.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar till Hembygdsföreningen Gamla Varberg styrelsen, Kolossalbygget vid Kvarnliden

Hembygdsföreningen Gamla Varberg är inte nådig i sin kritik insändare publicerad 11 juni om planerna att förtäta parkeringen mellan Rosenfred och det som en gång var Möbelhuset.

Jag instämmer helt i kritiken att två förtätningar parallellt kv Mästaren där Möbelhuset låg och dessutom parkeringen intill ett landmärke, gamla Rosenfredskolan, blir en förtätning för mycket.

Det kommer att bli tillräcklig förändring när kv Mästaren kommer att bebyggas en yta som är dubbelt så stor som den planerade i kv Kvarnliden. När jag läste i samrådshandlingarna att det är tänkt att bygga 57 ungdomslägenheter och att frångå p-normen frågar jag nog hur detta är tänkt att gå till?

Det finns all anledning att det byggs lägenheter men det måste också finnas ekonomi i det hela. Alltså fler lägenheter av olika storlekar där det går att få in desto billigare hyror. Men kommer de som bor där att trivas mer än ”nära till stadens puls” som det stod när Lorensberg vid Kvantum annonserades ut?

Det sägs ingenting heller hur de parkeringar som upplåts idag ska ta vägen och ett parti liberalerna går ut hårt inför valet med att gratis parkering och p-skivan ska vara kvar. Precis som vi löst parkeringsproblematiken i stan bara det finns p-hus på ett antal platser.

Boendeproblematiken är det värre med. Förutom förtätning där det går ska också en ny stadsdel, Västerport, bli slagkraftig för byggnation och Varberg närmar sig hybris i staden som växer åt alla håll och även på höjden.

För att återgå till kritiken som Gamla Varberg anför finns det all anledning att beakta den. Där finns gedigen kunskap och jag har själv bott i Varberg och sett det växa upp som lantlig småstad till dagens mellanstora stad. All utveckling är inte enbart positiv. Mycket av stadens historia har också försvunnit. Ett behov av en kommunantikvarie likt Kungsbacka hade varit på sin plats.

Jag kommer att följa utvecklingen hur byggnadsnämnden kommer att hantera Kvarnliden 9 då jag sitter i den nämnd som bevakar kulturmiljöfrågor nämligen kultur- och fritidsnämnden året ut. Även om Kvarnliden 9 för många inte har mer historia än en Esso-mack finns det all anledning att behålla karaktären av småskalighet och också växtlighet som en gång kännetecknade Varberg.

Pierre Ringborg

Ledamot i kultur- och fritidsnämnden

Varberg