Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

För oss är kanske Varberg staden vid kusten, där det är badstrand utefter hela kustlinjen, där horisonten är siktbar långt in i staden och där färjan var en bro mot väster, skriver debattörerna. Bild: Annika Karlbom
För oss är kanske Varberg staden vid kusten, där det är badstrand utefter hela kustlinjen, där horisonten är siktbar långt in i staden och där färjan var en bro mot väster, skriver debattörerna. Bild: Annika Karlbom

Till vilket Varberg vill man flytta?

Det pågår inte bara en klimatförändring som måste stoppas. Det pågår även en bebyggelseutveckling som skiljer sig från tidigare generationers erfarenheter, skriver Håkan Cullberg (VP) och Thomas Ericsson (VP).

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Alla vi som redan bor i Varberg, antingen permanent eller i fritidshus, har en alldeles egen känsla för det som är Varberg. För oss är kanske Varberg staden vid kusten, där det är badstrand utefter hela kustlinjen, där horisonten är siktbar långt in i staden och där färjan var en bro mot väster. Det är mänsklig höjd på bebyggelsen i 2–3,5 våningar och det finns många vackra byggnader från olika tidsperioder. Solen når grönskande gårdar och parker, som då alstrar syrerik och hälsosam luft och staden är ren, fräsch och frisk. I en lättillgänglig innerstad finns det en god grogrund för handel och mötesplatser.

Men Varberg är inte bara en stad. Runt staden finns det en levande, välmående och tillgänglig landsbygd med serviceorter som är minst lika bra tillgodosedda, med all tänkbar kommunal service, som i centralorten. Om nu verkligheten just nu inte är enligt dessa önsketänkanden – så borde den snarast bli det!

Under senare år har inflyttningen ökat successivt både från tidigare Varbergsbor och nya bostadssökande från framför allt närområdets kommuner. En av orsakerna till att man söker sig till Varberg anses vara att bostadspriserna är lägre än framför allt i Göteborgs- och Kungsbackaregionerna. Den explosionsartade utbyggnaden av bostäder i Varberg har gjort prisnivån lägre här, än i dessa regioner. En mer balanserad tillväxtökning hade på många sätt varit bättre.

I Göteborg finns det ett starkt ökat intresse från politikerna att framtida utbyggnad skall bli mer lik de gamla landshövdingehusstadsdelarna, med en bebyggelsehöjd på 3 våningar och med stora innergårdar med plats för både rekreation och trädgårdsskötsel. Denna ursprungliga byggnation danades av stadsplaneraren Albert Lilienberg, som för övrigt under tid var gift med den Halmstadsfödde arkitekten och företagsledaren Ingrid Wallberg. Tänk vad dagens yrkesverksamma arkitekter har att lära av de gamla framsynta mästarna. I Göteborg vill man bygga just den typ av miljöer som för närvarande håller på att förstöras i Varberg.

Det pågår inte bara en klimatförändring som måste stoppas. Det pågår även en bebyggelseutveckling som skiljer sig från tidigare generationers erfarenheter. Det är hög tid anpassa klimatförändringen och bebyggelseförändringen till en hälsosam nivå.

Västerportsområdet skulle i framtiden kunna bli exakt som politikerna i Göteborg strävar efter, med erfarenhet från flera års misslyckad bebyggelseutveckling. Alltså en kvartersuppbyggnad med hus i 3-4 våningars takfotshöjd, med rena sadeltak och halvprivata innergårdar, samt med plats för rekreation och självhushåll. Det är ett framtida både klimatsmart och bebyggelsesmart förhållningssätt.

Ansvaret för den framkomna situationen i Västerport, med en av domstol upphävd detaljplan, ligger helt på de politiker som under hela processen inte har stoppat vad som har pågått på stadsbyggnadskontoret. Tänk så stora kostnader som har lagts ner helt i onödan, i arbetstid för både medarbetare och konsulter, bara för att man inte har haft modet och intresset för att säga nej tack!

Var finns den optimala balansen i centralorten mellan bebyggelse, infrastruktur, handel, besöksnäringar, kommunal service och kommunal omsorg? Kanske har vi redan nått den och att varje ytterligare hänsynslös förtätningssträvan endast förorsakar obalans?

Om Varberg i så fall behöver växa ytterligare måste man satsa på att komplettera våra landsbygdsorter med ytterligare bebyggelse, service och handel till successivt mer och mer självständiga samhällsbildningar.

Håkan Cullberg (VP)

Thomas Ericsson (VP)

Arkitekter i Varbergspartiet