Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Maktspelet om Sagerska huset och Rosenbad får inte bli ett Monopolspel.  Bild: Jonas Ekströmer/TT
Maktspelet om Sagerska huset och Rosenbad får inte bli ett Monopolspel. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Till de som vill styra vårt land!

Maktspelet om Sagerska huset får inte bli ett Monopolspel.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

När valresultatet blev klart hade C och L att välja mellan V och SD som stöd. Om det valet är man ännu inte överens. Partiprogrammen sa mej att V såg frihet och möjligheter för människor, där SD såg inskränkningar och begränsningar i nationalismen. Vi får se om nyckelfigurerna gör samma bedömning.

Högkonjunkturen för S var efterkrigstiden med folkets förväntningar på trygghet och välfärdsbygge. Staten och kapitalet samarbetade och har sen Saltsjöbadsavtalet låtit arbetsmarknadens parter bli överens och sluta avtal själva. Det vore illa att desavouera dessa aktörer efter så många år av framgångsrikt samarbete.

L har varit pådrivande i hela den demokratiska utvecklingen från 1800-talet. Partiet har alltid samlat engagerade individer för frihandel, för frihet och fred och alltid kämpat för pressfrihet och yttrandefrihet.

Centerns väljarstöd har förändrats. Landsbygdens folkrörelse har ersatts med ekonomiskt stark jordbruks- och skogsindustri. Alla människor som blev över på landsbygden, behöver i dag en socialliberal agenda för att landsbygden ska överleva.

Partier får nya medlemmar som mer siktar på politisk karriär än att arbeta för ideologisk övertygelse. De yngre måste lyssna på oss äldre. Alla beslut vi tagit har inte varit bra. Historiska erfarenheter ska vara grunden för framsteg.

Idag talar man om risken för extraval. Men det hör till möjligheterna i en demokratisk process. Maktspelet om Sagerska huset och Rosenbad får inte bli ett Monopolspel. Skattereformer, utbildningspolitik, bostadsförsörjning och andra långsiktiga beslut, behöver grundliga utredningar där riksdagens alla partier medverkar. Såna frågor hör inte hemma i Monopol.

Skärp er! Folket har ögonen på er!

Alf Hjertström