Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Hemmet är den otryggaste platsen för en svensk kvinna att vara i. Bild: Jessica Gow/TT

Tankar på internationella kvinnodagen

Vi går mot tider där alla människor kan komma att få samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

2019 och fortfarande är hemmet den otryggaste platsen för en svensk kvinna att vara i – det är där hon oftast utsetts för våld i en nära relation. Om en våldsutsatt kvinna sedan försöker bryta sig ur relationen ökar hennes risk för än mer våld. Mannen kontrollerar mer sina känslor, undviker att gråta offentligt, det kan bli mycket återhållna känslor som tar sig i uttryck i frustration och ilska på olika sätt. Många män håller också en viss fysisk distans till varandra (kram med ryggdunk). ”Man vill”- vi utgår från mannen i vårt språkbruk, det avspeglas också i vår kultur och forskning, där kvinnan ofta blir den som avviker från normen. Män har större talutrymme i det offentliga rummet och uppmärksamma därtill alla självbiografier som männen skriver. Att ta avstånd från det som anses vara kvinnligt och nedvärdera kvinnor kan vara en viktig del av den maskulina gemenskapen; ”Du är väl ingen kärring? !” Ett och samma beteende kan också tolkas olika beroende på om det är en ”jobbig” kvinna eller en ”viljestark” man. Duktig används främst om kvinnor som följer regler och underlättar för andra, men till vilket pris? Den psykiska ohälsan skulle troligtvis minska om vi slutar vara ”duktiga” och anpassar oss utifrån andras förväntningar. Step into your power!

Min modigaste vän är Shirin 23 från Afghanistan. När hon var 12 år bestämde hennes pappa att hon skulle bli bortgift med en 35 år äldre man. 14 år gammal rymmer hon en natt tillsammans med grannen, sin ungdomskärlek, och de hamnar slutligen till Sverige. Hon är fortfarande ett barn när hon flyr för sitt liv och kommer aldrig kunna ha någon kontakt med sina familj eller släktingar. Hon flydde från det enda land i världen där kvinnor begår flest självmord och de gör det med metoder som att äta råttgift eller tända eld på sig själva. I en värld där kvinnorna fortfarande utför den största delen oavlönat arbete .

Jag ser det som hoppfullt att förskolan får en reviderad läroplan den första juli där skrivningarna om jämställdhet förstärks och det står barn mot tidigare flickor och pojkar. ”Förskolan har ett ansvar att motverka könsmönster som begränsar barnens utveckling, val och lärande.” Vårt arbete med att ge varje barn medvetenhet om rätten till kroppslig och personlig integritet är också utökat. Vi går mot tider där alla människor kan komma att få samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter – att få leva i sin fulla potential som människa!!! Och vara trygg i sitt eget hem...

Carola Lysebring