Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Vi har nu en demokrati, som vi ska värna om och slåss för om så behövs, skriver insändarskribenten. Bild: Fredrik Sandberg/TT
Vi har nu en demokrati, som vi ska värna om och slåss för om så behövs, skriver insändarskribenten. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Tankar efter nationaldagen 6 juni

Ett försök till recension av vår ärorika historia.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

6 juni 1523 valdes Gustav Vasa till kung av riksdagen i Strängnäs. Han framställs ofta som landsfader men var egentligen en riktig tyrann. Han införde arvsrätten som ett odemokratiskt styrelseskick, vilket ännu består. Han införde protestantismen, inte för att han var kyrklig utan för att han ville ta kyrkans pengar i stället för att låta påven få dom. Kloster plundrades och skolor stängdes. Under följande århundraden följde krigarkungar och skattebefriade adelsmän med stora jordbruksegendomar, där den egendomslösa klassen fick tjäna ihop pengar till alla krig.

6 juni 1809 antogs en regeringsform, som lade grunden till fortlöpande reformer, vilka efter hand gett oss den demokrati vi har i dag. Ett år senare valdes Bernadotte till Sveriges kronprins. Han valdes för att han var marskalk och var tänkt att ta revansch i öster och återta Finland. Han fick Norge i alla fall och grundade den dynasti som än så länge har folkets förtroende och apanage. Ingen politiker driver i dag frågan om kungahusets avskaffande. Orsaken är den regeringsform som antogs 1974. Då blev kungen statschef med bara vissa uppdrag av bl.a. ceremoniell och good-will-skapande art.Talmannen har övertagit vissa parlamentariska uppdrag.Den mer än 200 år gamla grundlagen har kompletterats med speciella lagar, där parlamentarismen samt allmän och lika rösträtt är exempel .

Vi har nu en demokrati, som vi ska värna om och slåss för om så behövs. Allt måste förändras, förbättras och moderniseras men det är folkets representanter, som ska besluta i dessa frågor.

Alf Hjertström