Ta hand om glesbygdsborna

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

ANNONS
|

Debatt. Med pengar från Framtidsbanken tänkte vi i Krogsered själva renovera omklädningshytten på badstranden. Vid samtal med kommunen framkom att ett större ingrepp krävde bygglov, 5 000 kronor samt strandskyddsdispens, 2 215 kronor. Då det är kommunens mark och badplatsen marknadsförs av kultur- och fritidsförvaltningen och ligger under deras omsorg, undrade jag om kommunen kunde interndebitera. Otänkbart, det ska vara lika för alla och så föreslog tjänstemannen att samhällsföreningen kunde betala.

Nu förstår jag att alla inte har varit i Krogsered och upplevt vår vackra bygd. Dessvärre står nära hälften av husen obebodda, antingen ödehus eller fritidsboende. I socknen finns ca 200 invånare, det blir 2,5 invånare per kvadratkilometer. Glesbygdskriteriet är sju. Krogseredsborna är otroligt föreningsaktiva och vi kämpar för vår bygd varje dag. Vi önskar inget hellre än att invånarantalet ökar. Men vi har ingen samhällsförening. Krogsered är nämligen inget samhälle. Dessutom vill vi faktiskt inte betala för att arbeta ideellt.

ANNONS

I augusti 2016 krossades en ruta på väntkuren mitt i byn. Jag ringde Hallandstrafiken, inget hände. I busskuren pågår en febril verksamhet: I april-augusti har vi en veckolång tipspromenad med start och mål i väntkuren. Denna aktivitet har pågått i flera år och vi ämnar fortsätta många år till då det ger närmare 8 000 kr i intäkter till bygdegårdsföreningen per säsong. Här finns också en välutnyttjad anslagstavla som införskaffades 2016. Professionella snickare anlitades för montering. Utöver att kuren används till en mångfald av aktiviteter och är en viktig träffpunkt på allmän plats, används kuren också som väntkur för skolbarn!

Jag ringde Hallandstrafiken en andra gång då det snart är säsongsstart på våra poängpromenader. Det var med bestörtning vi förstod att en felanmälan om en trasig ruta innebar att hela kuren fraktades till soptippen! I båda mina samtal framfördes tydligt att vi vill ha kvar busskuren. Tjänstepersonen på Hallandstrafiken framhöll att de inte har någon skyldighet att hålla med busskur då det inte finns någon trafik (genom åren har byborna helt ideellt skjutsat en mängd vandrare, som trott att det skulle gå en buss här enligt medhavda broschyrer) och föreslog att samhällsföreningen kunde bygga en ny.

ANNONS

Föräldrarna i Fagered och i Årstad fick beskedet att själva ta över skolan. Det finns säkert fler exempel där landsbygdsbefolkningen fått förslag att själva betala och utföra det som borde ingå i det vi betalar skatt för. Jag tror ibland att det är helt bortglömt att tjänstemän avlönas med skattemedel och deras funktion, tillsammans med politiker, är att vara till för medborgarna, inte tvärtom. Självklart ska inte alla dras över en kam, men det är symptomatiskt att det saknas landsbygdstänk i inrättningar som bekostas av skattemedel. Automatiskt borde en larmklocka ringa när det handlar om socknar i utkanten av kommunen. I annat fall borde vi bli skattebefriade.

Nu finns en chans att ställa saker och ting tillrätta. På rekommendation av kommunrådet Claës Ljung (M) kontaktade jag Daniel Bernhardt (KD) på länstrafiken, som skulle ta upp frågan igen. Vi hoppas Hallandstrafiken tänker om och sätter tillbaka en kur. Den får gärna vara begagnad, bara den är hel och vi lovar ta hand om den, som vi gjort i nära trettio år med den som bortforslades.

Tänk, en vacker dag kanske Krogsered får bussförbindelse med omvärlden igen?

Sara Ljungström

ANNONS

Krogsered

ANNONS