Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Insändarskribenten efterlyser mer modern utveckling när det gäller stamnätet. Bild: Kent Hallgren

Ta ett helhetsgrepp på ledningen

Rör inte min skog, skriver insändarskribenten.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Apropå

"Stamnätet måste vara funktionellt" (23/6)

Helt rätt Svenska Kraftnät (SvK) jag tror att ingen motsätter sig att vi ska ha ett robust och funktionellt stamnät. Ni har även rätt i att luftledning med växelström är en beprövad teknik, den har ni använt i snart 100 år. Ni sätter upp era stolpar drar ledningar däremellan, vilken utveckling SvK! Tänk om alla teknikföretag hade samma utveckling, vilka bilar vi skulle ha! Vilka TV- apparater, telefoner mm. Och bonden skulle gå efter sin häst med harv och plog.

Att kabel kostar sex gånger mer, som ni påstår, beror väl till stora delar på att vi inte har jobbat med den nya tekniken, se bara på SydVästlänken (Ni som är intresserade googla på sydvästlänken) där har ni plöjt ner hundratals miljoner i läropengar med likströmkabel som efter flera års förseningar fortfarande inte är driftsatt, eller? Man får vad man betalar för SvK.

Så nu är det upp till bevis SvK, att handla in konsulter som är bra på mer än att göra färgglada rapporter, (tänker på Systemutvecklingsplanen). Ta nu ett helhetsgrepp om denna ledning från Norr till Söder så det höjer SvK anseende, det kan ni minsann behöva.

Om det fortfarande är stolpar som gäller, så håll er i den ledningsgatan som ni har och gör vad ni finner bäst i den. Men, RÖR INTE MIN SKOG.

Ni påstår även att marksnål teknik med kabel skulle ge kraftigt höjda elpriser, elpriset påverkas väl inte av detta? Men väl kanske nätavgiften. Men vad är det för fel på det? Det är väl inte bara markägarna som ska betala priset för elnätet.

Om alla pengar som kommer in för nätavgifter används till just nätet, så blir nog inte höjningen så stor.

2023 ska Energimarknadsinspektionen fatta beslut, räkna med överklagande om ni inte håller er i den befintliga ledningsgatan, då är det upp till regeringen att ta beslut, det ställer krav på våra politiker att ha en lagstiftning på plats som motsvarar dagens och morgondagens krav och direktiv till SvK att använda marksnåla lösningar.

Lycka till.

Inge Nilsson