Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jag hoppas att man inte
Jag hoppas att man inte "missnöjesröstar" i EU-valet. Bild: Johan Nilsson / TT

Ta ditt ansvar och rösta i EU-valet

Skadligt för demokratin att "proteströsta."

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på "Proteströsta i EU-valet!"

Det är beklagligt att så många anser sig vara lurade efter riksdagsvalet för att deras parti inte fick tillräckligt med röster för att kunna driva sin egna politik fullt ut.

Detta borde för den eftertänksamma leda till slutsatsen att det är viktigt att rösta. Att det är viktigt att ta sitt ansvar och sätta sig in i vad de olika partierna vill och inte i besvikelse ”proteströsta”.

Att så många röstade i ”protest” i riksdagsvalet 2018 är grunden till den parlamentariskt svåra situationen vi fann oss i och anledningen till att vår regering kom till genom kompromisser.

Fler mandat (röster) = mindre behov av kompromisser.

Ett liknande agerande av väljarna i EU-valet skulle vara skadligt för hela demokratin. Man bör ställa sig frågan varför de andra partierna inte vill ha med det parti som skribenten har i åtanke att göra, innan man lägger sin röst på just det partiet i någon slags protest.

Jag hoppas, i motsats till skribenten, att man inte "missnöjesröstar" i EU-valet utan istället tar sitt ansvar som röstberättigad och sätter sig in i frågorna och lägger sin röst på det parti man bäst anser rimmar med ens egna värderingar.

EU-valet 26/5 är ett mycket viktigt val.

Andreas Engebrethsen (S)