Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Ta ansvar för Strömma damm

Dags för Varbergs Energi att lämna tillbaka det man lånat av naturen.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Varbergs Energi har planer på att sälja Strömma Kraftverk vid Strömma damm. Tydligen finns två intressenter. En som vill öppna upp för fiskvägar men behålla dammen och en som vill restaurera kraftverket och köra vidare. Här finns ett gyllene tillfälle för Varbergs Energi att återlämna till naturen det man lånat och använt i över 100 år.

En nedläggning av kraftverket skulle ge möjligheter att skapa fri fiskväg från havet via Tvååkers kanal upp till Dagsåssjöarna, vilket skulle ge bland annat havsöring möjlighet att hitta lekplatser längre upp i vattensystemet. Det förutsätter naturligtvis att man skapar omlöp förbi dammen. Dammen är ju en del av Varbergsområdets kultur och skall givetvis bevaras. Kunskap hur omlöp skall utformas är stor i Sverige och skulle alltså inte vålla några problem.

Elbrist har vi ju knappast i Sverige och det ser bra ut även i framtiden. Dessutom är Kraftverket på bara knappt 150 kw så dess nytta energimässigt är försumbart.

Att sälja till den som vill skapa fri fiskeväg skulle även visa att Varbergs Energi värnar om naturen och skulle vara guld värt PR-mässigt för dom. Ta ert ansvar för naturen och naturens invånare.

Åke Nordin