Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Låt naturen ladda dina batterier, låt barnen vara barn och skapa möjligheter för dem att umgås med djur. Det är några råd från debattören. Bild: Gorm, Kallestad
Låt naturen ladda dina batterier, låt barnen vara barn och skapa möjligheter för dem att umgås med djur. Det är några råd från debattören. Bild: Gorm, Kallestad

Tänk om vi tog mer ansvar för vår hälsa – nu och sju generationer framåt?

Hur kan vi bli rustade för framtida generationer?

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Börjar vi se slutet på denna pandemin nu? Förhoppningsvis är det så. Tyvärr är de flesta övertygade om att det kommer att bli vanligare med liknande farsoter i framtiden.

Pandemin har visat på många brister i samhället och stora insatser har gjorts för att minimera skadorna den inneburit för oss. Vården har levererat. Vaccin har tagits fram i rekordfart, fantastiskt bra och naturligtvis tacksamt. Men är dessa åtgärder verkligen hållbara långsiktigt? Skulle det kunna innebära en ständig kapplöpning mellan sjukdomar och vaccintillverkare?

Det jag saknar i debatten är hur vi på ett personligt plan kan stå bättre rustade inför framtida pandemier. Vi har under ett flertal decennier skapat ett samhälle där vi människor snarare bryter ner vårt eget immunförsvar än stärker det.

Vettig kost, motion, sömn, avslappning, kvalitetstid med våra nära etc. är faktorer som är oerhört betydelsefulla för att bygga upp ett bra immunförsvar. Kanske är det dags att börja ta dessa saker på allvar? Låta våra barn vara barn, och ni föräldrar, slappna av lite grand. Ibland får barnen väl bli lite skitna och få munnen full med grus, precis som förr! Låt oss framförallt skapa möjligheter för barnen att få umgås med djur, lära dem odla, tillaga och uppskatta god näringsrik mat, busa och leka i naturlig miljö med det som finns att tillgå för tillfället? Jag föreställer mig att det skulle minska många av alla dessa allergier. Lek och skratt får oss också att må bättre! Jag tänker att resultatet kan leda till att barnen somnar trygga och nöjda med rosiga kinder om kvällen?

Fetma och brist på motion leder förr eller senare till sjukdomar. En näringsriktig kost får kosta lite mer, både i pengar och tillagningstid så klart. Visst, men som jag ser det har vi ansvaret att föra vidare kunskaper om bra mat-och levnadsvanor till framtida generationer.

Många lider av stress och blir utbrända. Är verkligen tidsbrist en godkänd anledning till att försaka både vår egen och våra närmastes hälsa? Alla har 24 tim/dygn, så det handlar ändå alltid om att prioritera. Ett 15-minuters spinningspass kan aldrig ersätta en skogspromenad i lagom takt, ensam eller i sällskap med nära och kära. Låt naturen ladda dina batterier och känn hur dina stresshormoner sjunker i samma takt.

Handen på hjärtat. Jobbar du för mycket? Är det verkligen så farligt att säga nej till arbetsgivare och andra? Ingen tackar dig när du är utsliten och olönsam ändå. Du är värd bättre än att slängas på de utbrändas soptipp. Varje minut du lägger på din egen eller andras välbefinnande är den bästa investering du kan göra. För så länge vi lurar oss själva genom att tro att allt för stressigt arbete samt en överkonsumtion är vägen till ett bra liv kommer vi att vara sköra människor.

Goda vanor, där vi sätter vår egen och andras hälsa främst, är den enda hållbara och långsiktiga lösningen om vi skall överleva och kunna samsas i framtiden. Välmående och lyckliga människor har även bättre immunförsvar. Då kanske även Moder Jord ser oss som en tillgång istället för förstörande parasiter, det vore väl härligt?

Hans Johansson

Fagered