Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Två reaktorer har stängts ned på Ringhals kärnkraftverk, Ringhals 2 stängdes vid årsskiftet 2019/2020 och Ringhals 1 ett år senare.  Bild: Björn Larsson Rosvall/TT
Två reaktorer har stängts ned på Ringhals kärnkraftverk, Ringhals 2 stängdes vid årsskiftet 2019/2020 och Ringhals 1 ett år senare. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Symbolpolitik att stänga reaktorn i förväg

Skattepengar kastas i sjön.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på ” Halland bör ta täten för grön omställning

Jag blir bekymrad när Centerpartiet (C) självmant och stolt påtar sig utmärkelsen som miljöns stora offensiva och goda kraft. Detta utan att överhuvudtaget väga in vårt framtida behov av el.

”En gammalmodig debatt om en energikälla som sedan länge spelat ut sin roll?”

Jag skulle vilja påstå att det är högaktuellt med att förse våra hushåll, industrier och företag med el för att kunna få välstånd. Speciellt under rådande pandemi.

När Liberalerna (L) i November 2019 krävde att regeringen skulle starta en oberoende granskning av att driva vidare Ringhals 1 hade man inte modet att jämka för Sveriges bästa utan röstade för en förtida nedstängning av Ringhals. Symbolpolitik var viktigare än sakpolitik och sunt förnuft.

Vi sitter nu i en väldigt dålig sits och det är inte försvarligt när skattemedel kastas i sjön på detta sätt. Driften av Ringhals 1 var planerad fram till 2025.

Det tragiska är att den elbrist som nu uppstår i södra Sverige gör att man nu har får starta upp det gamla oljekraftverket i Karlshamn i stället. Dubbelt ironiskt blir det också när man genom detta inte klarar miljömålen. Lägg därtill pågående omställning av fordonsflottan till elbilar och dess framtida laddbehov.

Att det finns ett elöverskott i norra Sverige hjälper inte då inte överföringskapaciteten finns. Det finns helt enkelt inte tillräckligt med elledningar mellan norr och söder för att få ner elen. Ett miljötillstånd för att bygga ut elnätet tar 10-15 år.

Självklart ska vi ha solceller på våra tak. Självklart ska vi gå mot ett fossilfritt Sverige. Det vill alla. Det borde dock vara även C-politikernas ansvar att övergången blir så optimal som möjligt och att verka för medborgarnas bästa samt att handskas med skattemedel på ett förnuftigt sätt.

Lars Ekström