Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Terrorhandlingar och krigsbrott bör företrädesvis prövas i det land där brotten begåtts eller i ICC i Haag (på bilden). I tredje hand kan det bli fråga om en process i Sverige.  Bild: Evert Elzinga
Terrorhandlingar och krigsbrott bör företrädesvis prövas i det land där brotten begåtts eller i ICC i Haag (på bilden). I tredje hand kan det bli fråga om en process i Sverige. Bild: Evert Elzinga

Sveriges grundlag skyddar svenskt medborgarskap

Märkligt att ett riksdagspartis företrädare har åsikter som går stick i stäv med vårt lands grundlagar.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på "Terrorister ska inte få behålla sitt medborgarskap"

I en insändare 27/2 menar två företrädare för SD att det svenska medborgarskapet ska fråntas “de terrorister som stridit för Islamiska staten (som) nu knackar på dörren, och vill återvända ”hem” ”. Företrädare för regeringspartierna sägs vilja ta emot dem men SD säger nej.

I frågan om terrorhandlingar och krigsbrott så är det ju så att vi har en lagstiftning för att hantera detta. Den som bevisligen “ägnat de senaste åren åt att tortera, våldta och mörda oskyldiga” ska ställas inför rätta och dömas för dessa handlingar. Företrädesvis bör det ske i det land där brotten begåtts eller i ICC i Haag. I tredje hand kan det bli fråga om en process i Sverige. En rättslig process där bevis läggs fram och prövas är uppenbarligen inte något som SD anser ska behövas. Man vill bara i sin högerpopulism vägra dessa svenska medborgare sin grundlagsskyddade rätt till sitt medborgarskap samt rätt att resa tillbaka till Sverige. Har nu SD tillgång till bevis mot dem det handlar om så kan de ju lagföras samt dömas i domstol. Fram med dessa bevis!

Det är märkligt att ett riksdagspartis företrädare så flagrant har åsikter som går stick i stäv med vårt lands grundlagar. Regeringsformens 2 kap § 7 säger bland annat följande: “Ingen svensk medborgare får landsförvisas eller hindras att resa in i riket. Ingen svensk medborgare som är eller har varit bosatt i riket får fråntas sitt medborgarskap.”

Eller är det kanske inte så märkligt om man betraktar partiets värdegrund och hur det kom till som en slags avläggare från vår tids största terrororganisation, nazismen. Det är ju så att den organisationen inte heller tillskrev lagstiftning någon större vikt. Eller man beslutade om de lagar som behövdes för att kunna genomföra sin rasistiskt omänskliga agenda. Ränderna har uppenbarligen inte gått ur och nazismen och dess ideologi är återigen på frammarsch på många olika sätt och i olika skepnader såväl i vårt land som i andra delar av världen. Att det ska vara så svårt att lära av historiens misstag.

Glenn Wahle