Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Tyvärr är satsningarna på Sveriges försvar från både regeringen och dess stödpartier samt Sverigedemokraterna otillräckliga, skriver debattörerna. Bild: Pontus Lundahl/TT
Tyvärr är satsningarna på Sveriges försvar från både regeringen och dess stödpartier samt Sverigedemokraterna otillräckliga, skriver debattörerna. Bild: Pontus Lundahl/TT

Sveriges försvar behöver stärkas

Det är anmärkningsvärt att så många partier blundar för verkligheten.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Utvecklingen i världen går på många sätt åt fel håll. I det läget behöver Sveriges försvarsförmåga öka och vår säkerhet stärkas. Tyvärr är satsningarna på Sveriges försvar från både regeringen och dess stödpartier samt Sverigedemokraterna otillräckliga.

Moderaterna är beredda att ta ansvar för Sveriges försvar och tillför i vår budget drygt en halv miljard mer än regeringen för 2020 och 1,8 miljarder mer för 2021 och 2022. Det täcker upp de behov som ett antal försvarsmyndigheter har pekat på och kompenserar för den urholkningseffekt som är resultatet av regeringens budget, vilken även SD står bakom.

Trots hög svansföring i försvarsfrågan är SD inte berett att ge en krona mer till försvaret perioden 2020-2022, utöver det som regeringen har föreslagit. Det rimmar illa att säga att man vill mer än fördubbla resurserna till försvaret samtidigt som partiet inte anslår extra pengar i sitt eget budgetförslag.

Det är anmärkningsvärt att så många partier blundar för verkligheten. Hoten är många – allt från traditionella militära medel till de cyberattacker som Sverige utsätts för dagligen. Till detta ska läggas att återuppbyggnaden av Sveriges försvar fortfarande befinner sig i ett inledande skede, och mycket arbete återstår att göra. Sverige är heller inte medlem av någon försvarsallians som gör att vi kan räkna med hjälp vid en kris eller ett angrepp.

Vi behöver lämna de låsningar i frågan om ett svenskt Natomedlemskap som både Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna är skuld till. Det är dags att övriga partier i Sveriges riksdag vaknar upp och tar ansvar för Sveriges säkerhet. Vad Sverige behöver nu är en bred uppslutning kring ett starkare nationellt försvar genom rejäla ekonomiska satsningar och ett Natosamarbete som innehåller riktiga försvarsgarantier.

Beatrice Ask (M)

Försvarspolitisk talesperson

Lars Püss (M)

Riksdagsledamot från Hallands län och ledamot av försvarsutskottet