Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det är först när familjen har återförenats som flykten är över, skriver insändarskribenten. Bilden visar ensamkommande flyktingbarn som kom till Malmö 2015. Bild: John Alexander Sahlin/TT
Det är först när familjen har återförenats som flykten är över, skriver insändarskribenten. Bilden visar ensamkommande flyktingbarn som kom till Malmö 2015. Bild: John Alexander Sahlin/TT

Sverige måste stå upp för en human flyktingpolitik

Barn i krig har rätt att återförenas med sin familj.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Att bygga murar har aldrig varit en framgångsrik strategi. Det visar Europas historia. Rätten att fly från kriget och söka asyl hör till våra mänskliga rättigheter. Sverige bidrar tyvärr till flyktingströmmarna via vapenförsäljning till odemokratiska länder typ Saudiarabien som i sin tur för krig i Jemen som drabbar hundra tusentals barn. I ett kristet perspektiv ”Vad ni gör för en av dessa mina minsta. Det gör ni också för mig” genomsyras budskapet av omtanken till våra medmänniskor. I det här fallet flyktingar som säker skydd från förföljelse och krig. Jesus var också flykting i sitt eget land. Att sätta ett tak för hur många flyktingar Sverige skall ta emot strider mot asylrätten.

Före 2015 präglades svensk flyktingpolitik av medmänsklighet och empati helt i linje med Olof Palmes internationella engagemang. Något vi som svenskar bör vara stolta över. Våra nyanlända ”nybyggare” finns nu på arbetsplatser runt om i landet inte minst inom sjukvården och äldreomsorgen i dessa coronatider.

Den politiken är nu som bortblåst. Nu handlar det om att föra en så restriktiv flyktingpolitik som möjligt. Den politik som SD, ett extremt främlingsfientligt parti, förde fram tidigare med krav på volym vad gäller antalet flyktingar som Sverige skall ta emot är nu mer eller mindre vedertaget. M och KD har i retorik och politik närmat sig Sverigedemokraterna och vill minska den svenska asylmottagningen med 80 procent dvs från dagens cirka 20 000 flyktingar till 4000/5000 flyktingar. En volymsättning av asylinvandringen strider mot EU-rätten och mot de internationella konventioner som Sverige skrivit under.

FN:s konvention om barnets rättighet populärt kallad Barnkonventionen är svensk lag från och med 1/1 2020. I den framgår det med all tydlighet att barn i krig har rätt att återförenas med sin familj. Det är först när familjen har återförenats som flykten är över.

Per Sjövall

med hjärtat till vänster.