Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Olyckskorparna hade fel om hur illa det skulle gå när R2 stängdes, skriver insändarskribenten. Bild: Annika Karlbom
Olyckskorparna hade fel om hur illa det skulle gå när R2 stängdes, skriver insändarskribenten. Bild: Annika Karlbom

Sverige har klarat sig bra 2020 med mycket mindre kärnkraft

Olyckskorparna hade fel om hur illa det skulle gå när R2 stängdes.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på ”Symbolpolitik att stänga reaktorn i förväg

I en insändare 18/1 hävdar skribenten Lars Ekström att det är “symbolpolitik” och “det är inte försvarligt när skattemedel kastas i sjön när Ringhals 1 stängts".

Detta ifrågasätter jag. Det är ägarna av Ringhals samt Oskarshamnsverket som beslutat stänga två reaktorer vardera på grund av företagsekonomiska skäl. Inget beslut om stängning har tagits i politiken. Det påståendet är felaktigt! Mig veterligen har inte heller skattemedel finansierat något i dessa reaktorer. Källa på det påståendet efterfrågas.

Nästa fel eller faktoid är “att man nu har får starta upp det gamla oljekraftverket i Karlshamn” vilket låter påskina att detta verk är i kontinuerlig drift. Sanningen är att kraftvärmeverket (en enda av pannorna!) gick några dygn i somras när hela 4 av 7 kärnreaktorer stod stilla och en 5:e kördes under 50 procent effekt.

Vad gäller överföringskapaciteten mellan SE2 och SE3 så ligger den i runda svängar på ca 7300 MW nu. Målet är att bland annat genom att byta ut en del mycket ålderstigna ledningar (220 kV) mot nya (400 kV) fortsätta höja kapaciteten till över 10 000 MW de kommande decennierna. En ökning med nästan 40 procent. Kapaciteten mellan SE3 och SE4 ligger på ca 5400 MW. Under våren beräknas den så kallade sydvästlänken tas i drift vilket innebär en kapacitetsökning av överföringen på cirka 25 procent.

Apropå överföring av el på långa avstånd så exporterar Sverige sitt mycket stora elöverskott (ca 26 TWh 2019 och ca 25 TWh 2020) till Norge, Finland, Litauen, Polen, Tyskland och Danmark. Och södra Sverige ligger ju på vägen till ett flertal av dessa länder!

Olyckskorparna hade fel om hur illa det skulle gå när R2 stängdes. Under 2020 minskade kärnkraftsproduktionen med hela 17 TWh varav bara 5-6 TWh beror på R2-stängningen. Resterande minskning pga periodvisa stopp beroende på låga elpriser och behov av tekniska åtgärder. Såväl Sveriges elproduktion som vårt elöverskott var ändå i paritet med 2019 tack vare en stor ökning av vatten- och vindkraften. Sverige klarar sin elförsörjning mycket bra!

Glenn Wahle