Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sverige har inte råd att prioritera fel

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Flyktingar. Det dödliga våldet i Sverige har ökat, enligt statistik från BRÅ. Utanförskapsområdena är över 100 enligt ”utanförskapskartan” i jämförelse med bara tre stycken år 1990. ”No go”-zoner där religiös extremism och grov brottslighet råder och blåljuspersonal har svårt att ta sig in är upp till 53 stycken enligt rikskriminalpolisen, vårdköerna skenar, det finns inte tillräckligt med platser på landets akuter, cancersjuka barn får operationer uppskjutna för att det inte finns tillräckligt med resurser.

Det saknas resurser inom skola, omsorg och säkerhet och SKL:s chefsekonom varnar för att de aldrig tidigare sett så skrämmande befolkningssammansättning eftersom färre skall försörja fler. Den senaste RUT-rapporten som regeringens utredningstjänst tagit fram visade att efter åtta år i Sverige har endast 25 procent av flyktingarna helårsarbete på hel- eller deltidsbasis, inklusive arbeten som huvudsakligen finansieras med lönebidrag. Efter 15 år har andelen stigit till 34 procent, inte mer.

Med invandringen har barnäktenskapen ökat enligt Migrationsverket och granskning av Ekot, likaså hedersvåld och kvinnoförtryck enligt Riksorganisationen mot hedersvåld. Statsskulden har ökat och flera kommunen meddelar att de inte klarar mottagandet. Sverige lägger dubbelt så mycket pengar på mottagande som hela FN för alla världens flyktingar enligt professor Hans Rosling.

Det är fullständigt orimligt när det finns så många fattiga, utsatta människor i världen som inte har råd att ta sig till Sverige. Det är orimligt att tro att man släpper sin kultur bara för att man åker till ett nytt land. Det kommer ta många år – generationer innan de flesta anpassat sig till den svenska kulturen och assimilerats in i samhället.

Det handlar om prioriteringar, om humankapital lika mycket som resurser i form av pengar. Krigsföra män som lämnat sitt land och sina familjer skall inte prioriteras över våra barn, gamla och sjuka eller alla de kvinnor, barn och äldre som befinner sig i flyktingläger och fattigdom. Välfärden och den svenska kulturen skall inte utarmas. Sverige skall vara ett tryggt land där välfärden ska räcka till dem som byggt upp landet och till framtida generationer. Jag älskar mitt land och jag vill att våra gemensamma skattepengar, resurser och bistånd skall gå till rätt saker, där de gör mest nytta. Nej Margareta Ivarsson - Varberg och Sverige har inte råd att prioritera fel!

Johanna Palmelid (SD)

Varberg