Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Finansminister Magdalena Andersson (S) med budgetpropositionen för 2020. Bild: Claudio Bresciani/TT
Finansminister Magdalena Andersson (S) med budgetpropositionen för 2020. Bild: Claudio Bresciani/TT

Sverige består inte bara av staten

Kommuner och landstings ekonomi är också viktig.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Nu börja jag tröttna på Magdalena Andersson ord om att Sveriges finanser är goda. Då glömmer hon att Sverige inte bara består av svenska staten utan även av 290 kommuner och 20 landsting och även deras ekonomi är viktigt. Särskilt för oss som bor i en kommun och det gör de flesta av oss även Magdalena Andersson.

På 1990 talet när Bankerna krisade då var staten beredda att gå in med många miljarder men nu när många kommuner gör det samma på grund av statliga beslut då är man betydligt njuggare.

2015 då vi naturligtvis var tvungna hjälpa de stackarna som var på flykt så satte staten upp regler och lagar hur det skulle gå till och det var rätt gjort för vi är ett humanistiskt land och vill så förbli. Fast nu när det värsta över så vill staten smita från sitt ansvar och lämna kommunerna i sticket. Det hjälper inte att ge de ca 100 kommuner som krisar att ge lite småslantar och sedan sopa problemen under mattan.

Nu gäller det att tänka konstruktivt och kanske genomföra en kommunreform för de minsta kommunerna. Systembolaget beslöt för över 20 år att alla kommuner som vill skall få ett systembolag. Det samma skulle kanske gälla med arbetsförmedlingen försäkringskassa och andra myndigheter i form av en serviscenter som vi har här i Falkenberg. Det gäller att utveckla alla delar av Sverige och inte bara storstäderna.

Det viktigaste är inte att sitta vid makten utan det är att hålla kvar den socialdemokratiska tanken att ta hand om och hjälpa varandra och att hela Sverige skall leva. Det är väl inte meningen att systembolaget och apoteket skall lösa kommunernas problem.

Jag vill inte vakna en morgon av att vara den sista socialdemokraten och att ett visst nazistiskt parti tagit över.

Rogert