Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
En symbol. Regnbågsflaggan är en symbol för hur vi människor hör i hop och behöver varandra just för att vi är olika. Bild: Andreas Hillergren / TT

Svenska kyrkan flaggar i regnbågens färger

En hälsning från den Gud som säger: Du och jag hör ihop – vem du än är!

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svenska flaggan, korset och den lilla glada gubben i ditt sms, alla symboler betyder något. Vi kan skriva spaltmeter om vad de egentligen betyder, men till sist kommer varje symbol att fyllas med det innehåll som du och jag ger den.

Långt innan någon sett bokstäverna HBTQ tillsammans, har regnbågsflaggan använts som symbol för hur vi människor hör ihop och behöver varandra just för att vi är olika, har olika gåvor och förmågor att bidra med. I dag är regnbågsflaggan en del av Priderörelsen, ett uttryck för människors gemenskap och lika värde.

I den kristna kyrkan används regnbågen som symbol för hur alla levande varelser hör samman med Gud. Gud visar regnbågen för Noa och säger: "Detta är tecknet för det förbund jag upprättar mellan mig och alla varelser på jorden." Det är den regnbågen som vi hissar i våra flaggstänger, bär i Pridetåget och lyfter som symbol i våra kyrkor, Guds tecken på sitt förbund med alla levande varelser.

När du ser regnbågsflaggan vaja på flaggstången utanför din kyrka, då är det en hälsning från den Gud som säger: Du och jag hör ihop – vem du än är!

På lördag ses vi under regnbågen på Pride Falkenberg, i vimlet, i paraden och i gudstjänsten!

Staffan Orrdal

kyrkoherde