Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Svenska Kyrkan är ett religiöst samfund som bygger sin verksamhet på en urkund i form av Bibeln och en 2000-årig tradition, skriver insändarskribenten. Bild: Torsten Andersson
Svenska Kyrkan är ett religiöst samfund som bygger sin verksamhet på en urkund i form av Bibeln och en 2000-årig tradition, skriver insändarskribenten. Bild: Torsten Andersson

Svenska kyrkan är ett religiöst samfund, Maria Haldesten

Dess lära ska inte utformas efter partipolitiska riktlinjer.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på ledaren ”Hallandsprästens attack blottar kyrklig maktkamp

I en oinitierad ledare går Maria Haldesten till personangrepp mot en mycket uppskattad präst i Falkenberg. Ledartexten behandlar Svenska Kyrkan som en samhällsinstitution som ska utforma sin verksamhet efter partipolitiska trenden.

Vilka fler idéburna medlemsorganisationer anser Haldensten ska styras av partipolitik? LO, Naturskyddsföreningen, IOGT-NTO eller Frälsningsarmén?

Svenska Kyrkan är ett religiöst samfund som bygger sin verksamhet på en urkund i form av Bibeln och en 2000-årig tradition. Dess lära ska inte utformas efter partipolitiska riktlinjer utan utifrån kyrkans uttolkning av sitt Gudagivna uppdrag.

Att som Haldesten anklaga människor med ärligt uppsåt för sekterism är inte bara okunnigt utan direkt kränkande.

En offentlig ursäkt är på sin plats!

Per Axéll

Svar

från ledarredaktionen:

Kyrkan skall aldrig gå enskilda partiers ärenden. Så står det i ordagrant i ledaren. HN har heller aldrig någonsin påstått att partipolitiska trender skall styra.

Däremot går det trender inom kyrkan. Schartauismen på Västkusten var ett sådant exempel. Den fick stark och delvis förödande inverkan på det omgivande samhället – i synnerhet för kvinnor.

Sekreterism inom kyrkan är dock inte enbart ett äldre fenomen. I vårt stift finns ett konkret exempel i form av gammelkyrkligt konservativa Sankt Pauli – en kyrka som ligger i Östra Göteborg. Att teologiskt konservativa står mot inkluderande liberalteologiska i det pågående valet är ett faktum, inte en åsikt.

Att värna organisationsrätten handlar inte att mota bort dem som tar avstånd från all form av politisk ideologi – tvärtom är det ju de senare som vill slänga ut vissa nomineringsgrupper.

Maria Haldesten

pol red