Vindkraften har ökat med 39% och en fortsatt stark expansion sker framöver, skriver insändarskribenten. (Bilden är från Storheia vindpark i Norge).
Vindkraften har ökat med 39% och en fortsatt stark expansion sker framöver, skriver insändarskribenten. (Bilden är från Storheia vindpark i Norge). Bild: Heiko Junge

Svensk el ersätter fossilel i våra grannländer

Trenden att de förnyelsebara energikällorna går framåt medan kärnkraften backar har pågått i decennier.

ANNONS
LocationHalland|

Svar

på ”Sent att Stötta Ringhals nu, kära socialdemokrater

I HN´s insändarspalter kan vi relativt regelbundet läsa inlägg som slirar på sanningen om Sveriges elförsörjning. Den 14/12 hävdade såväl Larry Söder som “Pensionär” att Sverige skulle behöva importera betydligt smutsigare el / “kol och olje-el” pga stängningen av ytterligare en reaktor på Ringhals.

Fakta är att Sveriges bruttoelexport under 2019 var 34 TWh, ett rekord. Vår bruttoimport var 9 TWh. 5,2 TWh kommer från norsk vattenkraft och 2,8 TWh från dansk vindkraft. Det är när det blåser mycket som Danmark kan exportera överskottsel. Till Danmark exporterade vi 5 TWh och till Norge 6,5 TWh. Från andra grannländer med viss fossil elproduktion importerade vi bara ca 1 TWh. Till dessa länder exporterade Sverige 23,7 TWh. Sveriges import av fossilel är alltså i stort sett obefintlig. Däremot ersätter vår elexport en hel del fossilel i våra grannländer. 2019 ökade elexporten med ca 6 TWh och importen minskade med ca 3 TWh.

ANNONS

Söder säger att KD ville driva Ringhals reaktorer vidare “så länge de var säkra och försvarbart”. Men nu är det ju så att Ringhals ägare bedömt att det inte är företagsekonomiskt försvarbart att för en relativt kort driftperiod uppgradera reaktorerna till dagens säkerhetsnivå med oberoende härdkylning. Något man däremot bedömt kan vara försvarbart för R3 och R4 (se HN-artikel 19/12). En liknande bedömning har ägarna till Oskarshamns kärnkraftverk gjort. Två olönsamma reaktorer har stängts (O1 och O2) och man har satsat på att uppgradera O3 för vidare drift.

Kärnkraftsproduktionen i Sverige har minskat betydligt under året. Minskningen v.1-v.50 är hela 16,8 TWh (-27%). 5-6 TWh beror på stängningen av R2 vid årsskiftet, resten beror på periodiska stopp och effektneddragningar pga låga elpriser samt en del tekniska problem. Vindkraften har samtidigt ökat med 39% och en fortsatt stark expansion sker framöver. Trenden att de förnyelsebara energikällorna går framåt medan kärnkraften backar har pågått i decennier. Information slår desinformation!

Glenn Wahle

ANNONS