Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det är svårt att ta sig in i kommunfullmäktige i Varberg, menar insändarskribenten. Just nu hålls mötena på distans på grund av pandemin. Bild: Rebecka Kvint
Det är svårt att ta sig in i kommunfullmäktige i Varberg, menar insändarskribenten. Just nu hålls mötena på distans på grund av pandemin. Bild: Rebecka Kvint

Svårt för nya partier att ta sig in i fullmäktige

I dag dominerar rikspolitiken även lokalt.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Varberg har den högst spärren för kommuner i Halland att få representation vilket gynnar partier som är etablerade. MP och SPI är två partier som efter förra valet inte är representerade. Närmast efter kommer Kommunisterna som inte var representerade men gjorde ändå en ganska bra valrörelse som betalar deras valsedlar inför nästa val.

Enligt min egen bedömning har de etablerade partierna blivit ganska slappa och det är inte bara coronaepedins fel. De diskuterar hellre rikspolitik än lokalpolitik och få företrädare syns i media. Inte konstigt att då uppstickare som nybildade partiet 24:7 får medialt utrymme.

Men det är mycket svårt för annat att än etablerade partier att ta sig in i Varbergs kommunfullmäktige. Jag ser två frågor där jag tvivlar på att partierna räcker till.

1) förtätningen i centrala Varberg där det byggs för välbeställda kategorier men där det känns väldigt tomt i stadskärnan på mindre butiker med service.

2)integrationen hur nyanlända ska inkluderas verkar partierna heller inte kunna ge svar på. Vi ska bara ta emot x antal men sen då?

Jag nämner bara två frågor finns säkert fler. Men idag dominerar rikspolitik även vad som ska göras lokalt. Jag vill se mer av lokalpolitiker som formar det framtida Varberg med sin egen särart.

Pierre Ringborg