Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Insändarskribenten hade svårt att höra när Teater Hallands Djurfarmen spelades på Halmstads teater. (Bilden är från genrepet i Teater Hallands lokaler i Varberg). Bild: Erik Tjus
Insändarskribenten hade svårt att höra när Teater Hallands Djurfarmen spelades på Halmstads teater. (Bilden är från genrepet i Teater Hallands lokaler i Varberg). Bild: Erik Tjus

Svårt att höra på Teater Hallands föreställning

Nu är det år 2023 där alla ska vara inkluderade trots sin funktionsnedsättning.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Förra veckan var jag på Halmstad teater för att titta på Djurfarmen av Teater Halland. Så besviken jag blev! Inga mikrofoner i denna stora lokal. Och dessutom sades vissa repliker med ryggen vänd från publiken så absolut inget hördes.

Fick till mig i pausen att på så kallad talteater används vanligen inte mikrofon. Men jag har varit både i Göteborg och Stockholm på teater och där kan man använda så kallad mygga.

Tycker detta är både oprofessionellt och diskriminerande mot en grupp med hörselnedsättning. Nu är det år 2023 där alla ska vara inkluderade trots sin funktionsnedsättning och som ska kunna delta i olika kulturella sammanhang.

Jag undrar om Region Halland ställer sig bakom denna form av diskriminering eftersom ni får bidrag från dessa.

Det är hög tid att tänka om!

Hörselnedsättning

Svar

från Teater Halland

Så tråkigt att du inte fick en positiv upplevelse när du var och tittade på Djurfarmen. Teater Halland arbetar självklart med tillgänglighet och vill på alla sätt vara en inkluderande verksamhet. Det stämmer att vi sällan använder myggor inom dramatisk teater, vilket nästan alltid används vid musikaler eller komediföreställningar. För mig som regissör är det ett val att förstärka här och nu-känslan när replikerna kommer direkt från skådespelarna på scenen, istället för från högtalarna i taket. Om jag vid något tillfälle placerar skådespelarna med ryggen emot, är det när en replik inte är viktig för handlingen. Detta betyder inte att den dramatiska teatern inte ska vara till för alla! Tvärtom. De flesta scener vi spelar på har hörslinga för att öka tillgängligheten för de med hörselnedsättning, så synd att du inte fick information om den på Halmstad Teater. Därför vill vi gärna bjuda dig till Teater Halland i Varberg och se någon av de sista föreställningarna av Djurfarmen.

Vänliga hälsningar

Anna Sjövall

vd/konstnärlig ledare, Teater Halland