Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Subventionera inte barnafödande!

Vi behöver inte bidra till en redan överbefolkad värld.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Varje nyfött barn sätter ett miljöavtryck som vida överstiger mycket annat i avseende CO2 eller CO2-ekvivalenter. Bild: Christine Olsson/TT

Flygskam, klimatskam, matskam, klädskam, bilskam osv. Listan på skambelagda beteenden kan göras lång.

För ett tag sedan klagade Annika Strandhäll (S) på att Ungerns ledare Viktor Orban gav frikostiga lån till de ungerska kvinnor som skaffade barn och efter ett kvinnan fött visst antal barn (tre stycken) skulle lånet avskrivas,

Det fungerar ju på nästan på samma sätt i Sverige – man subventionerar barnafödande i form av barnbidrag och vad värre är flerbarnstillägg om mamman föder minste tre barn.

Denna problematik är förstås också kopplad till miljödebatten. Det som sätter ett stort avtryck i vår miljö är barn. Varje nyfött barn sätter ett miljöavtryck som vida överstiger mycket annat i avseende CO2 eller CO2-ekvivalenter enligt rapporten ”De fyra livsstilsvalen som är mest effektiva för att minska din klimatpåverkan” från Lund University Centre for Sustainability Studies.

Vill man dra det sin spets kan man säga att Sverige och dess företrädare med kraft påskyndar en oönskad klimatutveckling som man samtidigt säger sig vilja bromsa. Sila mygg och svälja kameler.

Men man kan hävda att det är kvinnans rätt att föda så många barn hon önskar och kanske är det så, men ska staten subventionera detta med negativa klimatförändringar som konsekvens? I många sammanhang talar man om att beskatta det som belastar vår miljö men inte när det gäller överbefolkning och barnafödande. Här gäller det motsatta förhållandet.

Sverige behöver fler barn påstås det och kanske är det så – men Sverige behöver inte bidra till en redan överbefolkad värld och dessutom betala för det. Det finns tillräckligt med barn på vår planet.

Miljövän