Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Stympning av ekonomiska skäl

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Vård. Ska vi behöva ta bort en kroppsdel för att den blivit för dyr att behandla. ”Nej men så är det väl inte” tänker de flesta. Jo just så är det när det gäller munnens hälsa och tänderna som behöver lagas/behandlas. Ett stort antal vuxna tvingas i dag att ta bort tänder av ekonomiska skäl då de inte har råd att gå till tandläkaren.

För många är det mycket svårt att förstå att vården av munnen har en helt annan taxa än övrig hälso-och sjukvård. De som har råd betalar och värnar en hel och vacker mun, medan ett begränsat plånboksinnehåll också innebär begränsat antal friska tänder.

Munnens innehåll raseras snabbt framförallt hos äldre, sjuka och medicinerande personer. Med en mun som saknar tänder blir det allt svårare att äta vanlig mat och förse sig med en näringsriktig kost. Risken för infektioner ökar och livskvaliteten minskar parallellt med att det blir allt pinsammare att samtala med en tandlös mun. Gäller säkert alla åldrar.

Vilket av de statsbärande partierna driver inför kommande val, frågan om ett tandvårdsstöd för en mun/tandvård på lika villkor för alla medborgare, med utgångsläge att munnen är en del av kroppen. Det är oroande tyst, trots den helt orimliga situation vi upplever i dag, där många människor får stympa sin kropp av ekonomiska skäl.

Ingeborg Oléni

Trygghetspartiet

medlem i svensk förening för folkhälsoarbete