Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Studieförbunden arrangerar verksamhet för nästan alla åldrar. Bild: Ola Folkesson
Studieförbunden arrangerar verksamhet för nästan alla åldrar. Bild: Ola Folkesson

Studieförbunden gör mer än du tror

Studieförbunden arrangerar och samordnar en stor mängd fri och frivillig, demokratisk och jämställd studieverksamhet samt massor av kulturarrangemang för nästan alla åldrar.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Vad gör studieförbunden i Falkenberg?

Mer än du tror. Det vågar jag påstå. Studieförbunden arrangerar och samordnar en stor mängd fri och frivillig, demokratisk och jämställd studieverksamhet samt massor av kulturarrangemang för nästan alla åldrar.

Utan de elva aktiva studieförbunden skulle Falkenberg bli en avsevärt mindre attraktiv kommun att bo och leva i. Genom att tillföra meningsfulla sammanhang ökas livskvalitet, ohälsa minskas och lokal sammanhållning skapas eller stärks.

Att det dessutom är helt fritt och frivilligt att deltaga gör ju studieförbunden ännu mer intressanta. I praktiken innebär det att det bara är verksamhet som Falkenbergare tycker är intressant som blir av. Studieförbunden genomför det som människor vill vara med i och uppleva.

Att ge studieförbunden goda förutsättningar att verka i Falkenberg är alltså smart, hållbart och ekonomiskt. Studieförbundens verksamhet är en del av Falkenbergs infrastruktur – väl integrerad med föreningsliv, andra organisationer, lösa grupperingar och inte minst med kommunens egna insatser.

Utan studieförbund skulle många verksamheter bli sämre eller försvinna. Inte minst inom kulturområdet talar siffrorna ett tydligt språk. (Siffrorna jag använder är offentlig statistik från SCB och omfattar endast den verksamhet som uppfyller Folkbildningsrådets krav för användning av statsbidrag.)

År 2018 genomförde studieförbunden, själva eller tillsammans med någon annan, 907 kulturarrangemang med 46 077 deltagare i Falkenberg.

Lägg därtill att över 7 500 Falkenbergare lärt sig mer om allt möjligt från naturkunskap, djurhållning, musik, hantverk, samhällskunskap, språk m m. Detta har alla i Falkenberg nytta av och det görs till en mycket låg kostnad oavsett om en räknar per studietimme, per person eller per kulturprogram.

Alla elva studieförbund utgår från statens fyra syften med statsbidragen. Syftena handlar förenklat om att stärka och utveckla demokratin, öka människors möjligheter att påverka sin livssituation, höja och utjämna nivåer inom bildning och utbildning, samt bredda intresse för och öka delaktigheten i kulturlivet. Med den gemensamma värdegrund som följer av dessa gemensamma uppdrag ger studieförbunden i Falkenberg årligen stöd till ca 200 föreningar och organisationer, förutom alla idrottsföreningar som får stöd och hjälp av idrottens eget studieförbund.

Gemensamt för alla studieförbund är önskan att göra mer och bättre i Falkenberg. I den trygga förvissningen om att studieförbunden är synnerliga effektiva i förhållande till ekonomiska insatser, vilket de över 60 000 ideella ledartimmarna per år i Falkenberg är ett exempel på, vill jag avsluta med uppmaningen till beslutande i kommunen att öka samverkan med studieförbunden. Det skulle närmare 45 000 Falkenbergare vinna på.

Björn Lind

Hallands bildningsförbund