Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

tudenten fyller inte samma funktion som det en gång gjort, skriver insändarskribenten. Bild: HENRIK MONTGOMERY / TT
tudenten fyller inte samma funktion som det en gång gjort, skriver insändarskribenten. Bild: HENRIK MONTGOMERY / TT

Studentfirandet har spelat ut sin roll

Dags att gå vidare och släppa det gamla.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Under årens lopp har synen på studenten förändras, vilket är naturligt. Det samhälle som vi lever idag är inte samma som för 30 år sedan och fortsätter att förändras så även synen på arbete, teknik, kultur och det sociala men också studenten/studentfirandet.

Om vi börjar med förvärvsarbetet där majoriteten tillbringar sitt liv, så har det förändrats markant. Det råder mer stress och mer specialkompetens i arbetslivet idag än det gjorde för 20-30 år sedan. Detta ställer givetvis högre krav och man bör lägga mer fokus på högskolestudier och vidareutbildning än att lägga fokus och uppmärksamma ett ungdomsjippo.

Studentfirandet har spelat ut sin roll och 20-talet har kommit. Det är rimligt att gå vidare och släppa det gamla. Studenten fyller inte samma funktion som det en gång gjort, därför bör vi också avveckla en förlegad tradition som bidrar till stökiga lastbilsflak med onyktra ungdomar, stopp i trafik, onödiga miljöutsläpp och merkostnader för rättsväsendet. Jag menar att detta ligger inte i tiden.

Det kan knappas ha undgått någon att miljö och minskade sociala kontakter tillhör den nuvarande situationen, detta bör vi ha fortsatt i åtanken då vi har en rådande pandemi, något annat vore oansvarigt.

Skulle man ändå mot folkhälsomyndighetens rekommendationer vilja fira studenten, men ändå uppfylla kraven som ställs, borde Varbergs kommun kunna bistå med resurser där fler liknande strandtåget vore en suverän lösning på flera problem. Här slipper man många studenter på lastbilsflak, som alltid innebär risker. Smittspridningen skulle också begränsas och framför allt så här i miljötider begränsar man utsläppen till en kostnad av inte mindre än 40 kronor per person.

Kent Andersson

Varberg