Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Studerande. De examinerade från flera av de större högskoleutbildningarna numera är yngre än för 15 år sedan.  Bild: ANDERS WIKLUND / TT
Studerande. De examinerade från flera av de större högskoleutbildningarna numera är yngre än för 15 år sedan. Bild: ANDERS WIKLUND / TT

Studenterna har inte blivit långsammare

De tar lika lång tid på sig att ta examen som vid 2000-talets början.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på ledaren "Dags att införa CSN-berättigade terminsavgifter"

I en ledare från den 6/11 bekymrar sig Dana Pourkomeylian över den skattefinansierade och kravlösa högskoleutbildningen i Sverige. För att åtgärda detta föreslår hon att kursavgifter införs. Vi har inga synpunkter på hennes kursavgiftsförslag. Däremot på hennes beskrivning av de svenska studenterna, som hon påstår blir allt långsammare till att plocka ut sin examen. Detta påstående är fel.

Vi har arbetat med en utredning under 2017/2018 om åtgärder inom studiemedelssystemet, dels för att underlätta för studenter som blir sjuka, dels för att få dem att bedriva effektivare studier. I den sistnämnda delen, redovisad i betänkandet Studiemedel för effektiva studier (SOU 2018:73), tittade vi mycket noggrant på om studenterna blivit långsammare och om de tar examen vid högre ålder nu än tidigare. Slutsatsen är att de har inte blivit långsammare, de tar samma tid på sig nu som vid 2000-talets början. Det är också så att de examinerade från flera av de större högskoleutbildningarna numera är yngre än för 15 år sedan.

Med vänlig hälsning

Carl-Johan Stolt

särskild utredare

Torbjörn Lindquist

utredningssekreterare

Jenny Wäsström

utredningssekreterare

Svar

från ledarredaktionen.

Ledarens faktaunderlag avseende svenska studenters examenstid är baserat på Svenskt Näringslivs rapport" Hur kan vi sänka etableringsåldern bland högskoleutbildade", presenterad i juni 2018. Rapporten visar att det i snitt tar sex år för en svensk student att genomföra en högskoleutbildning, och att de svenska studenterna dessutom är de äldsta och mest skuldsatta studenterna i Europa. Er rapport är inget jag har tagit del av under skrivandet av ledaren. Oavsett är er poäng i att studenterna tar examen lika snabbt nu som för 15 år sedan knappast något positivt då tiden genomsnittligen är sex år. En allt för lång tid, med bevisliga konsekvenser för både individ och samhälle.

Dana Pourkomeylian

ledarskribent