Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Ronald Zak
Bild: Ronald Zak

Stretsamt att rädda miljön

Vi måste tänka till för att vända utvecklingen, skriver Göran i ett inlägg.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Jag har läst boken ”Scener ur hjärtat”, som Malena Ernman skrivit tillsammans med sin familj, Svante Thunberg och barnen Greta och Beata. Hon berättar mycket fint och öppenhjärtigt om sitt liv som kringflackande operasångerska och svårigheterna att förena detta liv med ett normalt familjeliv. Hon berättar om problemen med Gretas autism, som tidvis ledde till att hon bl a vägrade äta och att gå till skolan. Boken gavs ut i augusti 2018 väl samordnat med att Greta inledde sin skolstrejk genom att varje fredag eftermiddag sitta utanför riksdagshuset med sitt plakat SKOLSTREJK FÖR KLIMATET. Hennes aktion väckte medias intresse eftersom hon var en ung flicka, dotter till en känd person, skolkade från skolan och hade en butter uppsyn som bar hon all vår klimatångest på sina späda axlar. Hennes agerande fick ofattbara proportioner och konsekvenser och snart blev hon hela världens klimataktivist och kelgris. Politiker, organisationer och andra utnyttjade hennes namn och framtoning. Hon bjöds in att ”tala” på klimatkonferenser och stora event, i FN och EU. Påven, Obama, Macron, Dalai lama, Löfven m fl prisade hennes mod och solade sig i hennes glans. Hon kommer att promoveras till hedersdoktor vid ett universitet i Belgien och har nominerats till Nobels fredspris. Det var/är ingen måtta på hennes otroliga genomslagskraft och popularitet.

Vetenskapsmän, politiker, miljöaktivister m fl, som länge framhållit vårt jordklots snara undergång om vi inte handlar nu, undrade varför man lyssnar mer på Greta än på dem.

Politikerna i Sverige har vidtagit olika åtgärder, stiftat lagar, skattesubventionerat reparation av gamla cyklar och kylskåp, fridlyst en liten skog på Gotland m m men inte blev klimatet bättre av dessa beslut av riksdag och regering.

Visst är det stretsamt att få något påtagligt och verkningsfullt gjort för klimatet i en splittrad värld men våra politiker måste tänka till och göra de rätta åtgärderna för att vända utvecklingen.

Göran