Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vi vill att kommunen, med sin lokalkännedom, ska fatta beslut rörande strandskyddet istället för Länsstyrelsen, skriver Ann-Charlotte Stenkil (M) och Ulrika Ericsson (M). Bild: Annika Karlbom
Vi vill att kommunen, med sin lokalkännedom, ska fatta beslut rörande strandskyddet istället för Länsstyrelsen, skriver Ann-Charlotte Stenkil (M) och Ulrika Ericsson (M). Bild: Annika Karlbom

Strandskydd med lokalkännedom

Sanningen är att det finns många partier som tänker på landsbygden.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på ”Ett svek mot svensk landsbygd”

Christofer Bergenblock skriver i HN att han är den som kavlar upp ärmarna och arbetar för att strandskyddet ska ändras så det blir mer frihet för människor på landsbygden! Det låter som om ingen annan minsann kan tänka på landsbygden och något som är bra för den.

Men sanningen är att det finns många partier som tänker på landsbygden och vill göra många olika saker men de väljer inte samma väg som Centerpartiet.

I riksdagen gjorde Centerpartiet upp med dåvarande regeringen, S och Mp, om att lätta på strandskyddet. Här om dagen var förslaget uppe till beslut i riksdagen och Moderaterna, Kristdemokraterna, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna konstaterar att Centerpartiets förslag om lättnader i strandskyddet inte var bra och väljer därför att säga nej till förslaget.

Vi i Moderaterna vill något annat, vi vill att kommunen, med sin lokalkännedom, ska fatta beslut rörande strandskyddet istället för Länsstyrelsen. Vi föreslår därför att det generella strandskyddet avskaffas och att kommunerna får möjlighet att själva peka ut sjöar och vattendrag där strandskydd ska gälla.

En verklig reformering av strandskyddet skulle möjliggöra, inte minst för landsbygds-kommuner, att skapa attraktiva boendemiljöer i naturområden. På det viset får fler människor möjlighet att bo på landsbygden och där fler människor finns ges också förutsättningar för fler näringar och därmed fler arbetstillfällen.

Ulrika Ericsson (M)

gruppledare Byggnadsnämnden

Ann-Charlotte Stenkil (M)

ordförande Kommunstyrelsen

LÄS OCKSÅ: Ett svek mot svensk landsbygd