Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vattenkraften har negativa ekologiska konsekvenser på arternas förmåga att vandra uppströms och nedströms vilket skapar problem för den biologiska mångfalden, skriver insändarskribenten. Bild: Annika Karlbom
Vattenkraften har negativa ekologiska konsekvenser på arternas förmåga att vandra uppströms och nedströms vilket skapar problem för den biologiska mångfalden, skriver insändarskribenten. Bild: Annika Karlbom

Strömma kraftverk är ett miljöproblem

Kommunen har inte tagit sitt ansvar.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

I Sverige finns det ungefär 2 100 vattenkraftverk som står för cirka 40 procent av Sveriges elproduktion.

Ungefär 1 700 av dem är småskaliga vattenkraftverk och utgör 2,1 procent av vattenkraftens elproduktion.

Vattenkraften har negativa ekologiska konsekvenser på arternas förmåga att vandra uppströms och nedströms vilket skapar problem för den biologiska mångfalden.

Tvååkers kanal har fem olika vandringshinder inklusive ett småskaligt kraftverk, Strömma kraftverk. Denna anläggning utgör ett definitivt vandringshinder, med en fallhöjd på över tio meter, för lax, ål, öring, nejonöga och organismer som måste kunna vandra för sin reproduktion.

Strömma kraftverk har en liten elproduktion, en installerad effekt på 140 kW, och har varit ur produktion sedan 2017. Kraftverket har enligt förra ägaren Varbergs Energi passerat sin tekniska livslängd. Varbergs Energi har också bedömt att det inte finns någon lönsamhet att rusta upp kraftverket för fortsatt energiproduktion. Strömma kraftverk saknar ”moderna miljökrav” som är en förutsättning för driva kraftverket vidare i framtiden. Ett flertal vatten skall miljöprövas i februari 2022 och där ingår Tvååkers kanal.

Varbergs Energi måste tidigt ha insett att Strömma kraftverk är en dålig affär och ett miljöproblem som man vill bli av med. Det tråkiga är att man som kommunal aktör inte tagit sitt ansvar för anläggningen utan snabbt bestämde sig för att avyttra verksamheten till en privat aktör för att komma undan sitt miljöansvar. Att nuvarande ägare skall kunna rusta upp anläggningen och driva den vidare i framtiden med lönsamhet och samtidigt uppfylla moderna miljökrav känns osannolikt.

Varbergs Energis försäljning, på uppdrag av Varbergs Kommun, kommer enbart att ytterligare fördröja de åtgärder som länge har behövts genomföras för att återställa Tvååkers kanal ekologiska status.

De förbättrade naturvärden som skulle följa för de boende i och omkring Tvååker och Dagsås skjuts då långt in i framtiden.

Ingemar Moran