Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Janerik Henriksson/TT
Bild: Janerik Henriksson/TT

Stora klyftor i samhället

Många äldre har inte fått den vård de har rätt till.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

Katarina Erlingsons ledare 22 november

Katarina Erlingson skriver att klassamhället existerar och fler måste se det. Jag vill inte kalla det för klassamhälle utan jag menar att det är stora klyftor i vårt samhälle som är svåra att rå på. Vi har med andra ord ett ojämlikt samhälle.

Alla som bor i Sverige omfattas av trygga socialförsäkringar. Försäkringarna är en viktig del av de offentliga trygghetssystemen och har stor betydelse inte bara för enskilda , hushåll eller företag utan för hela samhällsekonomin. Men det finns stora klyftor i Sverige och de har ökat.

Vi har äldrevård på särskilda boenden och hemtjänst som inte fungerar. Många äldre har inte fått den vård de har rätt till. Detta syns tydligt nu i pandemin. Vi har också otrygga, osäkra anställningar t ex timanställningar inom olika verksamheter. Att inte veta sina arbetstider, arbetsvillkor, att alltid stå på pass om arbetsgivaren ringer eller sms:ar, att inte veta hur stor lönen blir i slutet på månaden, är så långt bort från trygghet man kan komma.

Språkbarriärer är förödande både för svenskar och invandrare. Svenska språket är för svenska barn och vuxna en inträdesbiljett till allt samhället har att bjuda på.

Så är det även för våra invandrare både barn och vuxna. Språket är i mångt och mycket nyckeln till integration. Integrationen av våra invandrare har till stor del misslyckats på grund av just språkbarriärer.

Marianne Johansson

socialdemokrat