Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

En ersättning på 700 kronor före skatt är inte detsamma som slopad karensdag, tycker insändarskribenten. Bild: isabell Höjman/TT
En ersättning på 700 kronor före skatt är inte detsamma som slopad karensdag, tycker insändarskribenten. Bild: isabell Höjman/TT

Stor skam att regeringen luras om slopad karensdag

Det finns gränser för vad de ska få klara sig ur under tystnad.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Att Socialdemokraterna lovar runt och håller tunt är väl egentligen inget nytt. Men att regeringen i rådande läge, när arbetstagare uppmanas att stanna hemma vid minsta symtom för att minimera smittspridning, när den hårt utsatta och kämpande personalen inom vården sliter på frontlinjen med orimlig arbetsbörda, bristande skyddsutrustning och med ständig oro, luras på det viset man gjort vad det gäller karensavdrag så är det inte annat än en stor skam.

I mitten av mars gick alltså regeringen ut att man skulle slopa karensavdraget, vilket visat sig vara en bluff. Det man har gjort är istället att man ger en ersättning på 700 kronor före skatt, ett belopp som är lika för alla oavsett lönenivå. Dessutom måste den anställde retroaktivt själv ansöka om ersättningen.

Socialförsäkringsministern Ardalan Shekarabi (S) skyller nu på att det var en nödvändighet för att försäkringskassan skulle kunna hantera alla ansökningar. Enklast och mest rimligt vore ju om staten istället tog över sjuklöneansvaret från dag 1.

I riksdagen har Sverigedemokraterna därför lagt fram ett förslag om att slopa karensavdraget, på riktigt, och istället ge full sjuklön. Beklagligt nog röstade alla partier utom V ned förslaget. M , KD, L, C, S och MP röstade alltså nej till slopat karensavdrag full ut. Det är ett stort svek mot landets arbetstagare.

Regeringen har nu fått stå oemotsagda i mycket med hänsyn till det rådande svåra läget vi befinner oss i, men det får finnas gränser för vad de ska få klara sig ur i tystnad.

Carita Boulwén (SD)

gruppledare

Sverigedemokraterna Region Halland