Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Det som engagerar mig mest är våld mot flickor, skriver Emilia Carlsson på internationella flickdagen. Bild: Hasse Holmberg/TT, Privat

Stoppa våldet mot flickor!

Vi måste bli bättre på att se signalerna.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

I dag, på internationella flickdagen, vill vi uppmärksamma situationen för världens flickor. Över hela världen tvingas flickor kämpa för att bestämma över sina liv och för att slippa diskriminering. Vi är många som vet att hela samhället tjänar på jämställdhet och flickors rättigheter. För att det ska bli verklighet behöver fler engagera sig för att sätta press på beslutsfattare. Ni som fattar beslut måste lyssna på våra röster och våra förslag.

Det som engagerar mig mest är våld mot flickor. Under sin livstid kommer minst en av tre flickor att utsättas för fysiskt eller sexuellt våld. Oftast är förövaren en pojkvän, make eller annan familjemedlem. Den trygghet hemmet skall innebära finns inte för alla, istället kan denna trygga zon ersättas med ens värsta mardröm. Vad händer när någon i ens familj begår ett sexuellt övergrepp?

Att inte vara säker i sitt eget hem kan medföra psykisk ohälsa och sociala svårigheter att överleva vardagen. Många flickor är rädda för att gå emot sin egen familj och att berätta den mörka sanningen utanför hemmets dörrar. Enligt många kan en anmälan innebära ens egen familj raseras vilket leder till att anmälan aldrig blir av. Dessutom förminskar omgivningen ofta våldet och lägger skulden på flickan själv istället för på förövaren.

Kanske är det grannen som hör något, kompisen som ser något eller läraren som märker av en beteendeförändring. Vem det än är, så måste vi alla bli bättre på att se signaler, ta vårt ansvar och stå upp för flickor i den här utsatta situationen. Ingen skall utsättas för våld i sitt eget hem.

Jag kräver att sexuella övergrepp mot flickor uppmärksammas, förebyggs och straffas.

Emilia Carlsson, 19 år

Varberg, medlem i Plan International Sveriges ungdomsråd